Pekařské řemeslo v regionu,kde si kupuji chléb má různou kvalitu,zejména tedy konzumní chléb.Měl jsem dlouhodobě možnost srovnávat jak kvalitu chleba z průmyslových pekáren Blansko,Svitavy a Delta pekáren Brno,ale i kvalitu chleba od menších pekáren včetně pekárny Benešov.Benešov píše něco o kvasovém chlebu ale já se domnívám že tento chléb není kvasový a když tak nějaká rychlokvasovka s droždím a přípravkem.Průmyslové pekárny,které jsem jmenoval,mají chléb sice z kvasu,ale s vyšším přídavkem pšeničné mouky,takže tento chléb nemá žádnou mimořádnou trvanlivost a brzy stárne a troupelnatí.Nechci jmenovat ostatní malé pekárny v regionu,ale není to nic moc.Ani zavedený chléb z Moravské Třebové,neboť je v regionu speciálka uvedené pekárny a v podstatě co do druhu odpovídá přesně žitnopšeničný chléb chlebu pšeničnožitnému,který je takto prodáván a kupujícímu je vsugerován vpodstatě název chleba.Následkem vyššího podílu pšeničné mouky také tento chléb brzy troupelnatí.
Z této řady chlebů se vymyká svou dobrou a standartní kvalitou právě chléb bílovický,který má vyšší poměr žitné mouky,má výbornou chuť,chlebovou a kvasovou,následkem dobrého třístupňového vedení kvasů se neuvolňuje střídka při namazávání krajíce,vyšší porovitost která tak vadila jedné nešťastné ženě /v jedné z minulých tak zvaných stížností na výrobek/ není v žádném případě na závadu,je způsobena volnějšími těsty při zpracování a tento chléb je velmi dobře stravitelný a hlavně tradiční a kvalitní.Někdy je třeba věnovat vyšší pozornost kynutí,aby chléb neměl hrany,ale jinak je to nejlepší chléb v letovickém regionu a dlouho asi také bude.Chtěl bych pekařům bílovické pekárny za tento Boží Dar poděkovat ,podobný chléb pekl pekař Kameš v dobách mého dětství.