UTOPENCE Ingredience - doporučený poměr:
1 kg uzeniny ( čerstvá !!! ) 1/2 kg cibule 1/4 l ocet 1/2 l voda (poměr vody s octem 2 : 1) rostlinný olej (cca 2 polévkové lžíce) sůl (1/2 polévkové lžíce) cukr (polovina soli) kulatý pepř (10 ks) nové koření (5 ks) hrstku hořčičného semínka 2 - 3 bobkové listy, dle chuti chilli papriku Oloupeme vuřty a rozkrojíme podél na poloviny. Nahrubo nakrájíme cibuli a pokapeme olejem. Cibuli potom promačkáme v ruce, aby se pěkně nasákla a v oleji zabalila. Pak vezmeme sklenici, dobře vypláchneme vřelou vodou (čistota je nutná, protože maso v láku zraje při syrovém stavu). Do sklenice postupně vložíme vrstvu cibule a prokládáme další vrstvou uzeniny - na střídačku. Než naplníme sklenici, nejlépe až po vrch, strčíme mezi vrstvy pár papriček. Dobře všechno zamáčkneme, aby vuřty moc neplavaly. Lák potom mírně vychladlý nalijeme do sklenice. Dobrá rada: čím víc budou vuřty stlačené k sobě, tím méně použiješ láku. Necháme si ho trochu v jiné sklenici pro pozdější možné dolití. Dbáme na to, aby kolem masa nevznikaly vzduchové bublinky a horní vrstva byla pořád potopená. Dobře poskládané kousky potom nemusíme ničím zatěžovat. Příprava láku: Všechno koření ve vodě (kromě papriky) uvedeme do varu po dobu 3 - 5 min. Přidáme ocet a ještě chlup povaříme. Necháme vychladnout a slijeme do sklenice přes cedítko. Nezapomeňme si zbytek láku uchovat do zásoby. Potom se sklenicí různě nakláníme a protřepáváme, aby vzduchové bublinky vyplavaly. Lák proto budeme několikrát dolévat (až po vrch). Profesionálové lijí lák ještě horký, protože to uspíší dozrání masa a dřív se nasákne. Je ale nutné ho dříve zkonzumovat. Za studena vydrží pár týdnů. Jak budou vuřty dozrávat a "natahovat" ocet, bude láku opticky ubývat, proto je dobré mít lák v zásobě. Toto je základní recept. Někdo si přidává více koření asi o 1/3. Výborný je chilli olej místo papriček. S oblibou používáme klasické špekáčky. Vyvarujme se telecích, nebo jiných libových párků. Melou se do nich čumáky, nebo oční bulvy, jako pojivo. To pro gurmány není zvlášť lákavé. Lze se řídit i tím, že na utopence se hodí, co se dá opékat na ohni. Prostě vepřové! Lák vař v nerezu, nebo ve smaltu. Nejlepší je skleněná konev, ve které není nikdy zárodek cizí mastnoty. Ze salmonely nemusíme mít strach, neboť ocet ji dokonale zlikviduje. |