Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Energie  |  13.05.2024 14:46:27

Již 6 dnů se u nás za odebrání elektřiny dostává i zaplaceno. V neděli šlo získat až 3,50 Kč za spotřebovanou kWh

Po energeticky krizových letech 2021-2022, kdy se na denním trhu prodávala silová elektřina se zápornou cenou v souhrnu jen pro jednotky hodin, se letos nejspíše v tomto ohledu dočkáme naopak rekordu. Již nyní u nás nastává dlouho nevídaná situace, kdy se i v pracovních dnech dostává tato cena elektřiny do záporu. Od čtvrtka 9. května se tak děje nepřetržitě, resp. je stanovena již i pro úterý. V souhrnu lze napočítat 34 hodin, kdy odběratelé cenově navázaní na denní trh dostávají za spotřebování silové elektřiny zaplaceno. Pro porovnání, loni taková situace nastala celkem „jen“ pro 134 hodin (jednalo se o rekord).

Možná až trochu překvapivě se ve státní svátek 8. května cena elektřiny na denním trhu ani zdaleka „nule“ nepřiblížila. Byla naopak poměrně drahá, když MWh stála minimálně přes 65 EUR, resp. ve večerní tradiční špičce o 21 hod. vyšplhala dokonce nad 132 EUR (ceny bez DPH). O den později stála v danou dobu dokonce 135 EUR, nicméně předtím odpolední hodiny nabídly elektřinu zdarma. Tedy mezi 12-17 hod. stála elektřina záporných zhruba 2-3 EUR/MWh. V pátek byla situace podobná mezi 13-15 hod.

Denní rozdíl v cenách přes 250 EUR/MWh (6,30 Kč/kWh)

Víkend však již pro odběratele přinesl mnohem zajímavější odpolední ceny. V sobotu pro 15 hod. cena elektřiny klesla na -25 EUR/MWh. V neděli pak svého dna dosáhla o hodinu dříve, když se propadla dokonce na -138,75 EUR/MWh (3,50 Kč/kWh). Cenu, kterou domácí denní trh s elektřinou dlouho nepamatuje, resp. došlo k překonání dosavadních letošních minim cca -115 EUR z 1. května. Každopádně produkce především z fotovoltaik tlačících u nás na cenu dále rozevřela cenové nůžky v různých časech odběru. Jak lze vidět i níže z grafu, následně v neděli večer elektřina naopak již stála téměř 113 EUR. Tedy zhruba 2,80 Kč/kWh.

Zdroj: OTE

Přestože lze na domácím trhu v posledních dnech vysledovat snižování produkce elektřiny z hnědouhelných zdrojů, a tedy snižování nabídky, přesto záporná cena elektřiny byla stanovena i pro dnešní pracovní den, resp. mezi 12-16 hod. Opět však nijak dramaticky, cenové dno cca -4 EUR/MWh. Překvapivý je však výsledek zobchodované elektřiny na denním trhu pro zítřek úterý 14. května. Zaznamenat u nás pro pracovní den cenu elektřiny záporných 32 EUR/MWh lze považovat za extrém. Stanovena byla pro 14 hod., resp. celkově mezi 12-16 hod. odběratelé navázaní na denní trh za odebrání samotné silové elektřiny dostanou opět zaplaceno… V souhrnu se takto zítra jedná o 6,4 GWh elektřiny za téměř 478 tis. EUR (11,9 mil. Kč).

Zmiňovaný vývoj se vlastně příliš neprojevil u dlouhodobých kontraktů. Na PXE se domácí kontrakt pro příští rok drží u 96 EUR/MWh (2,40 Kč/kWh), resp. pro rok 2026 u 83 EUR/MWh. Tedy primární ceny pro politiku běžných fixovaných nabídek dodavatelů. Více také Srovnání cen elektřiny >>

Pro zajímavost možno závěrem doplnit stav výroby z domácích jaderných zdrojů. Všechny bloky JE Dukovany jsou v provozu (necelé 2 GW). Na jednom ze dvou bloků v Temelíně pak probíhá pravidelná odstávka spojená s výměnou paliva. „Chybí“ tak v současnosti zhruba 1 GW výrobní zdroj.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Energie:

Pá 10:22  Desatero obrany před energošmejdy ERÚ (Energetický regulační úřad)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688