BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.01.2014 19:22:23

Solární instalace mají letos vzrůst o 25 % na 50 GW!

Akcie společností produkující fotovoltaické panely patřily na akciových trzích loni k nejziskovějším. Měřeno například sektorovým ETF Guggenheim Solar (TAN) si nakonec polepšily o 125 %, přestože o část zisků v posledním měsíci roku přišly.

Vývoj titulu za poslední rok naleznete zde.

Důvodem akciového růstu byla stabilizace v sektoru. Firmám se podařilo snížit výrobní náklady a kompenzovat tak pokles cen produktů, který ovlivnila především předchozí výrazná expanze výrobních kapacit. Řešení našla i cla čínských výrobků ve vztahu k USA i Evropě. Producenti navíc začaly pro své výrobky nacházet nové trhy. Pomohla také samotná Čína, která ještě výrazněji začala podporovat instalace na svém území, aby právě podpořila domácí producenty. Řada firem tak výrazně zmírnila ztráty, zaznamenat šlo již i „černá“ čísla.

Pokračování pozitivního směrování v sektoru nyní naznačily hned dvě významné společnosti. V pondělí ReneSola (SOL) oznámila, že získala svůj dosavadní největší kontrakt v Japonsku. Do země dodá 420 MW svých produktů. S dodávkami se započne tento měsíc, celý kontrakt má být splněn v prosinci 2015.

Dnes pak světově největší producent Yingli Green Energy (YGE) oznámila, že po 3 letech ztrát očekává obrat v hospodaření. Za 1Q predikuje maximálně již jen nevýraznou ztrátu. Šéf společnosti navíc obecně očekává, že instalace fotovoltaických panelů by letos globálně mohly vzrůst o 25 % na 50 GW! Tahounem by měly být Japonsko, jihovýchodní Asie a zmiňovaná Čína. Ta má být pro samotnou firmu největším trhem, kde by měla uplatnit asi 30 % produkce. Celkově by v Číně letos měly instalace dosáhnout 14 GW a předhonit v tomto směru poprvé Evropu. Dle šéfa společnosti Wanga má sektor obecně meziročně růst také v Africe, Jižní Americe i USA.  

Právě akcie Yingli Green Energy (YGE) zaznamenávají od úvodu roku výrazný zhruba 40 % růst a navrací se tak ke svým loňským říjnovým maximům. Důvodem byla na přelomu roku oznámená spolupráce s čínským třetím největším producentem uhlí Datong Coal Mine China. Společně letos chtějí vybudovat 100 MW solárních farem. Dnes firma oznámila další joint venture rovněž s čínskou National Nuclear. Společně mají vybudovat projekty o instalovaném výkonu 500 MW.  

Vývoj Yingli Green Energy (YGE) naleznete zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688