Přivítejte jaro s úsměvem a dopřejte svému tělu komplexní detox

Redakce, 25.3.2024
jarní detox

Příchod jara každoročně nabízí možnost celkové obnovy těla a mysli. Po zimním období se často cítíme unavení a vyčerpání, a právě kompletní detox těla může být odpovědí. Zatímco mnozí z nás spojují detox pouze s fyzickým či dietním procesem, je důležité si uvědomit, že naše blaho závisí na komplexní rovnováze mezi tělem, myslí a sociálním prostředím. Jak se tedy připravit na jarní dny v plné síle a obnovit svou vitalitu? Zde je pár tipů.

Kde se bere jarní únava?

Každé roční období si žádá změnu, a právě na jaře zažívá náš organismus obrovský skok od zimního klidového režimu k aktivním jarním dnům. Dny se prodlužují, postupně se otepluje a s poslední březnovou nedělí navíc přecházíme do letního času. Každé tělo se s těmito změnami vyrovnává jinak a je důležité, abychom si dopřáli dostatek času a odpočinku na to naladit se na jarní vlnu. Pro rychlejší adaptaci na novou sezónu můžete také zvážit vhodné doplňky stravy bohaté na vitamín B6, hořčík a železo.

Ranní protažení těla a mysli dělá den

Každé ráno máte možnost nastartovat svůj den naplno a pozitivně ovlivnit svou energii a náladu. Jedním z účinných způsobů, jak toho dosáhnout, je krátké protažení, které probudí a zaktivuje celé vaše tělo. Kromě toho, že protažení pomáhá uvolnit svalové napětí a zlepšit flexibilitu, má také pozitivní vliv na naše psychické zdraví, jelikož během cvičení dochází k vyplavování endorfinů, které přispívají ke zlepšení nálady a celkovému pocitu blaha.

Na ranní rozcvičku se mimo jiné pojí i aktivní probuzení mozku, ať už v podobě krátké meditace všímavosti nebo jiného kognitivního cvičení, které aktivuje a zároveň posílí vaše kognitivní funkce. Říká se, že díky pravidelné stimulaci mozkových center se snižuje pravděpodobnost výskytu mozkových chorob v pokročilém věku. Je důležité nebát se objevovat a učit se novým věcem, a tím pravidelně posilovat své kognitivní funkce,” říká Jana Večerková, zakladatelka a ředitelka intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha.

Jaro si žádá nové výzvy

Určitě nejste první ani poslední, kdo denně tráví na sociálních sítích nezdravé množství času. Využijte čas strávený na sociálních sítích pro aktivity spojené s učením se novým věcem. Pokud vás láká práce s IT technologiemi a chcete posunout své dovednosti na novou úroveň, proměňte svůj čas strávený před obrazovkou za nové zážitky v programování.

„Chcete být webovým, nebo mobilním vývojářem, data scientistou nebo se specializovat na umělou inteligenci? Nebo si chcete rozšířit obzory, orientovat se v IT světě a procvičovat si mozek? Programování vám umožní získat lepší povědomí o tom, jak počítače a software fungují, o technologických trendech a kyberbezpečnosti. Zároveň vám může zvýšit vaši schopnost efektivně komunikovat a pracovat s technologicky orientovanými lidmi a organizacemi. Pro začátek si ujasněte, čeho chcete dosáhnout a podle toho si nastavte svůj učební plán,“ radí Jana Večerková.

Odlehčete si jídelníček

Jarní období je ideální čas na očistu těla od nahromaděných toxinů po odpadní látky. Začněte tím, že se zaměříte na stravu bohatou na čerstvé ovoce, zeleninu a obiloviny. Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů. Pravidelný pitný režim je jedním ze základních pilířů zdravé životosprávy, proto se snažte vypít v průměru alespoň 8 sklenic čisté vody denně.

Uvolněte své tělo a mysl

Zdraví naší mysli je stejně důležité jako zdraví našeho těla. Jóga, meditace a cvičení mindfulness mohou pomoci snížit úroveň stresu a posílit naši mentální odolnost Přichystali jsme si pro vás pár tipů na to, jak zklidnit mysl, snížit stres a zlepšit celkový vnitřní stav skrze dvě dechová cvičení:

Metoda 4-7-8 – Pro tuto techniku dýchání je vhodné si zvolit místo, kde si budete moci vzpřímeně sednout nebo lehnout. Zavřete ústa, pomalu vdechujte nosem a napočítejte do čtyř. Poté zadržte dech a počítejte do sedmi. Nakonec pomalu vydechněte na osm dob. Aby cvičení bylo účinné, zopakujte ho alespoň čtyřikrát.

Technika kontrolovaný dech – Zhluboka se nadechněte a napočítejte do tří, pak v průběhu šesti dob pomalu vydechněte. Následuje krátká pauza před dalším nádechem. Opět se nadechněte na tři doby, napněte svaly a krátce zadržte dech. S výdechem na šest dob uvolněte svaly. Zaměřte se na zpomalené vydechování. V případě, že vás postihne záchvat paniky, opakujte toto cvičení alespoň desetkrát.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky