Analýza: Nejlépe budou v příštích 10 letech vycházet investiční byty v regionech

byt ilustrační

Třemi nejvýhodnějšími regiony na investici do bytů zůstanou v budoucnu Ústí nad Labem, Karlovy Vary a Ostrava. Praha a Brno kvůli vysok é pořizovací ceně bytů budou i nadále žebříček uzavírat. Vyplývá to ze studie společnosti Správa investic a nemovitostí (SIAN).

Studie vycházela z dat společnosti Deloitte, která analyzují průměrnou cenu bytů (Real Index) a průměrnou cenu nájmů (Rent Index) v jednotlivých regionech. Studie modeluje hrubý zisk z investičních bytů ve všech regionech České republiky na 10 let dopředu až do roku 2033.

„Zatímco v Praze a v Brně se vklad do investičního bytu kumulativně zhodnotí za 10 let zhruba 1,95x, v Ostravě to je 2,21x a v Ústí nad Labem dokonce 2,35x. Rozdíl je dán příliš vysokou pořizovací hodnotou bytů v Praze a v Brně, kterou ani vyšší nájem není schopen v návratnosti dohonit, vysvětluje majitel společnosti Správa a investice do nemovitostí a viceprezident Asociace nájemního bydlení Jakub Vysocký. Modelace nehodnotí typické výnosové procento, které počítá i s náklady spojenými s pronájmem bytů, ale kumuluje hrubý zisk z nájmu a zisk z růstu cen bytu. Snaží se tak odhadnout, jaké byty poskytnou investorovi v budoucnosti nejrychlejší návratnost.

„Rozhodování, kde koupit investiční byt, není jednoduché. Mimo čistě ekonomických proměnných vstupuje do procesu tak é faktor ekonomické síly a stability regionu, ve kterém se byt nachází. Tady pak například zase Ústí nad Labem ztrácí, protože je zde vysoká pravděpodobnost fluktuace nájemníků nebo výskytu fenoménu neplatičů. Ale i regionální metropole mají své klady, které je potřeba při rozhodování o investici analyzovat a ve výsledku s výhledem do budoucnosti zhodnotit. Třeba v případě Ostravy se můžeme bavit o očekávaných investicích do mezinárodního letiště, do kulturních staveb, jako je koncertní hala, knihovna, univerzita, nebo do průmyslových zón, potenciálně gigafactory v Karviné nebo základny NATO v Mošnově, říká Jakub Vysocký.

Velmi důležitý faktor je pak také vztah investora k regionu. „Tady se nám dost často potvrzuje, že i byznys má duši. Lidé , kteří na Ostravsku vyrostli a bydlí už někde jinde, mají k regionu vztah a dost často se, byť jen investičně, do regionu vrací, doplňuje Jakub Vysocký . Zájem o investiční byty se na Ostravsku v meziročním srovnání zvýšil zhruba 3x. Největší zájem je o byty 2+1 nebo 2kk. Zvýšený zájem o koupi bytu se podepisuje na zvyšování cen. Mezi druhým a třetím čtvrtletím 2023 vzrostly ceny reálně zakoupených bytů na Ostravsku o 4,7 %.

Společnost Správa investic a nemovitostí, s. r. o. je na trhu od roku 2013. Zajišťuje kompletní správu svěřených nemovitostí a servis pro nájemníky. V současné době spravuje na 700 bytových jednotek především v Ostravě, ale také v Opavě nebo Frýdku-Místku a Havířově.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy