Úrazy na sjezdovkách: pozor na alkohol a na třídní lyžáky

Redakce, 9.2.2024
lyžování

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Společnost Vindicia uvádí, na co by si sportovci měli dávat pozor, aby byli finančně kryti – a to jak v případě, že se zraní, tak i v situaci, kdy kolizi sami zaviní. Je třeba zřídit dobrou pojistku a dodržet všechna její pravidla. Odškodnění může výrazně zkrátit požití alkoholu či pozdní nahlášení události. Zpozornět by měli i rodiče, jejichž děti se chystají na školní lyžařské kurzy.

Sportovec, který vyráží do hor, by si neměl opomenout vyřídit pojištění odpovědnosti. „V případě, že míří do zahraničí, pak samozřejmě i cestovní pojištění. Vyplatí se nepodcenit limity, určitě nejít pod 10 milionů korun. Pokud totiž někoho srazíte na sjezdovce, může si léčba jeho úrazu vyžádat výrazně větší částky než v Česku. A zranění vzniklá na svahu bohužel nepatří mezi levná. Při komunikaci s místními autoritami doporučujeme nepodepisovat nic, čemu dokonale nerozumíte. Nebyli byste první, koho sice na sjezdovce srazili, ale podpisem pod dokumentem v cizím jazyce se přiznal k zavinění kolize,“ uvádí Tomáš Beck, expert na odškodnění z Vindicia.

Za určitých podmínek se i úraz na sjezdovce může řešit jako pracovní. Nejde přitom jen o klasické firemní teambuildingy. Řada společností zve své partnery na luxusní lyžařské pobyty. Jestliže se jejich vlastní zaměstnanec, který dělá klientům doprovod, zraní, pak má nárok na odškodnění podle zásad pracovních úrazů – tedy včetně bolestného, ztížení společenského uplatnění, případné renty a dopočítání platu.

Pozor na dodržení podmínek pojistky i na alkohol

Pokud si sportovec zřizuje pro zahraniční lyžovačku cestovní pojištění, měl by si dát dobrý pozor na podmínky. Roli hraje typ sportu, na který se chystá, nadmořská výška i typ terénu, do něhož se plánuje vydat – ujistěte se, že pojistka skutečně kryje vaše aktivity. V některých případech se budete muset připojistit pro rizikový sport. Pojišťovny také mají v podmínkách uvedeno, co máte dělat po úraze. Nepodceňte požadavek na včasné hlášení či svědectví místní autority, ať se jedná o policii či horskou službu.

A přestože je přímo na sjezdovce celá řada barů, uškodit může při karambolu alkohol v krvi. „A to se týká jak vašeho vlastního pádu, tak přitěžující okolnosti v případě, že srazíte někoho dalšího. Měli jsme kauzu klienta, který večer slavil s kamarády narozeniny. Druhý den vyrazil na svah a zranil se. Jenže mu naměřili alkohol v krvi a pojišťovna odmítla plnit, protože byla porušena zásadní podmínka. Nakonec se nám po dlouhém boji podařilo získat kompenzaci, která byla snížena jen asi o třetinu. Pojišťovna nakonec uznala, že šlo o zbytkový alkohol a přihlédla k tomu,“ říká Beck.

Za speciální pozornost stojí školní lyžařské pobyty

Na začátku druhého pololetí se tradičně chystají školní pobyty na horách. V případu úrazu na lyžáku se rodičům vyplatí proaktivita. „Obecně se často potýkáme s tím, že školy nejsou pojištěny ani na běžné úrazy třeba při výuce chemie. A pokud ano, pak na tak malou částku, že reálné následky nepokryje a kompenzaci pak rodiče vymáhají po zřizovateli. Odškodňování se řídí pravidly pro pracovní úrazy. Jestliže se třída chystá na jakýkoliv sportovní pobyt, ať se jedná o lyžařský, vodácký či cyklistický kurz, musí se škola ještě speciálně připojistit – a tentokrát jde o klasickou komerční pojistku, kde je odškodnění plněno do výše sjednaných limitů. A školy tuto částku obvykle opět podceňují,“ varuje Beck. Radí proto rodičům, aby svému dítěti zřídili klasické úrazové pojištění, které kryje i případné vážné následky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky