5 tipů, jak zvládnout Silvestra se psem v klidu a bez újmy

Redakce, 20.12.2023

Silvestrovské oslavy jsou pro mnohé lidi zábavou a příležitostí k veselí. Bohužel pro domácí mazlíčky mohou znamenat stres a úzkost, někdy i nevratnou újmu na zdraví. To vše kvůli petardám a ohňostrojům. Zde je několik tipů, jak můžete svého psa připravit na tuto rušnou noc a zmírnit jeho strach z přílišného hluku.

Vítání nového roku se může stát pro nejednoho pejskaře nekonečnou noční můrou. Každoročně se zaběhne nespočet pejsků, další tuto noc prožijí ve stresu a nejistotě. Přivítejte proto nový rok 2024 s klidem a pohodou, bez strachu o svého čtyřnohého mazlíčka.

1.Než vyrazíte ven

V období okolo Silvestra se stupňuje používání rachejtlí a petard. Proto nenechte nic náhodě a připravte na tuto nepříjemnost i svého mazlíčka. Než vyrazíte ven, oblečte psovi v nepříznivém a mrazivém počasí obleček, pokud se jedná o krátkosrsté plemeno nebo o štěně či seniora. Na obleček nezapomeňte dát kšíry, postroj anebo obojek, kam napíšete své telefonní číslo, celé jméno a bydliště – to pro případ, že se pes zaběhne a ztratí. Přestože má čip, nemusí být údaje aktuální.

2.Venčete déle a za světla

Petardy a dělobuchy se obvykle nejvíce používají za tmy a na večer. Vyhněte se proto venčení v pozdních hodinách a snažte se vejít do časového okna za denního světla. Pokud můžete, vydejte se s pejskem na delší procházku do přírody, kde se více unaví a vyběhá. V období okolo oslav nového roku venčete pouze s vodítkem! Pes se může kdykoliv hlasitého zvuku leknout, uteče a vy jej v tom stresovém okamžiku nemáte šanci chytit.

3.Kdo si hraje, nezlobí

Den D je tady a vy přemýšlíte, jak pejska zabavit? Kromě delší procházky na vodítku můžete také investovat do nové hračky. „Psi milují žvýkání, vytváří se jim tak endorfiny, a jsou proto spokojení. K této činnosti je vhodné jim pořídit například paroh Marp anebo horskou tyčinku Marp. Ta skvěle poslouží jako dentální hygiena, ale i jako hračka či pamlsek. Vybírejte ji podle velikosti plemene. Pokud máte doma štěně, obdarujte ho touto hračkou až po výměně zubů. Radost pejskovi můžete udělat i třeba tím, že mu zakoupíte lízací podložku Amarago, kterou natřete jeho oblíbenou konzervou či tvarohem,” doporučuje Martin Pučálka, odborník ze společnosti Krmiva Pučálka.

4. Doplňky stravy

Pokud už z předchozích let víte, že váš pes snáší silvestrovské oslavy velice špatně, je důležité rozeznat, jak moc ho bujaré oslavy stresují. V případě psa se silným stresem je vhodné se poradit přímo s veterinářem. „Pokud odhadujete, že večer dokážete zvládnout a chcete pejska jen osvobodit od stresu a nervozity, zakupte uklidňující tablety přímo pro psy, vhodný je například přípravek Alavis Calming. Vhodné jsou i přípravky na bylinné bázi, “ radí Pučálka.

 

5. Slavte společně

Pes je radost i starost. Možná jste chtěli dát mazlíčka na hlídání a oslavit příchod nového roku bez něj. Mějte ale ohled a věnujte mu vaši společnost i o silvestrovském večeru. Pokud je pes zvyklý pobývat venku, vezměte jej tento večer dovnitř. Aby tolik nereagoval na venkovní zvuk pyrotechniky, mějte puštěnou televizi nebo rádio hlasitěji než obvykle, pokud můžete, zatáhněte žaluzie a závěsy, mazlíčka zabavte a hrajte si s ním. Odměňujte jej ale pouze psími pamlsky, nikoli lidským jídlem od slavnostního stolu! Dávejte pozor, aby nepozřel alkohol či jiné nebezpečné nápoje a potraviny.

Co dělat v případě ztráty pejska?

Na nic nečekejte a kontaktujte službu Psí detektiv – www.psidetektiv.cz. Obraťte se na přátele a rodinné příslušníky, aby vám pomohli s hledáním. Zavolejte do nejbližších útulků. Vyvěste informace s fotkou o hledaném pejskovi na své sociální sítě, ale i specializované psí skupiny na Facebooku. V okolí ztráty pejska vylepte letáčky s jeho fotkou a kontaktními údaji na vás.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky