Odškodnění za nehody a pracovní úrazy bude příští rok vyšší v důsledku růstu průměrné mzdy

Redakce, 14.12.2023
úraz a odškodnění

Český statistický úřad ohlásil růst průměrné mzdy, nová celostátní hodnota je 42 658 korun, což představuje 7,1% navýšení oproti roku 2022. Výše mzdy ve třetím čtvrtletí má přitom zásadní vliv na odškodňování dopravních nehod a pracovních úrazů pro následující rok. Podle společnosti Vindicia poté, co se pravidlo začalo týkat právě i pracovních úrazů, průměrná kompenzace výrazně stoupla.

S růstem průměrné mzdy stoupá i hodnota bodu při odškodnění. „Jde o zásadní údaj pro výpočet kompenzace po dopravních nehodách a pracovních úrazech. Závažnost problému a jeho dopady na život člověka se vyjadřují v bodech. Čím jsou větší a horší, tím více bodů. Hodnota bodu je přitom proměnlivá, odráží růst průměrné mzdy, přesněji právě její výši ve třetím čtvrtletí předcházejícího roku,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Zatímco v roce 2023 je hodnota jednoho bodu stanovena na 398,58 korun, příští rok stoupne na 426,58 korun.

Růst odškodnění je patrný hlavně u pracovních úrazů

Společnost Vindicia dlouhodobě upozorňovala na nespravedlivý rozdíl mezi odškodňováním dopravních nehod a pracovních úrazů. Zatímco hodnotu první skupiny určovala právě výše průměrné mzdy a pravidelně se tak zvedala, u pracovních úrazů byla dlouho pevně stanovena zákonem. Jestliže tedy řidič z povolání boural ve svém volném čase, jeho odškodnění bylo výrazně vyšší než v případě, že se nehoda stala během výkonu práce. Následky na jeho zdraví a dopady na jeho blízké přitom byly identické. Teprve judikát Ústavního soudu 2925/20 a následná změna legislativy přinesly sjednocení pravidel.

„Loňský rok byl první, který se u pracovních úrazů alespoň částečně řídil novými pravidly. Ta jsou oficiálně platná od 1. 1. 2023. A kompenzace za pracovní úrazy se okamžitě výrazně zvýšila. Z našich interních statistik vyplývá, že se z průměrné částky 548 tisíc v roce 2021 vyšplhala na 810 tisíc korun v roce 2022. I letos hlásíme nárůst, v průběžných číslech jde o desítky tisíc,“ uvádí Beck.

Připomíná, že vážné úrazy mají zásadní dopad nejen na poškozeného, ale i na jeho blízké okolí. Rodině vypadne jeden příjem, do péče o zraněného se navíc nezřídka musí zapojit i druhý partner, což znamená další výpadek. Speciální pomůcky, rehabilitace, psychické potíže, dojíždění na léčbu i na návštěvy, to vše lze adekvátně odškodnit. Vindicia například letos řešila případ řemeslníka, který v důsledku pracovního úrazu přišel o ruku. Jen na ztížení společenského uplatnění získal 951 tisíc korun, celkově i s ostatními položkami vymohl odškodnění 1,1 milionu korun. Byť se statisícové částky mohou zdát vysoké, reálně pokrývají skutečně jen dopady zranění. Zásadní je, aby Češi dobře znali svá práva a věděli, na co mají nárok.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky