Co všechno byste měli vědět, než koupíte dům mimo velké město? Předtím, než sbalíte kufry

Redakce, 14.12.2023
digitální stěhování

Digitální stěhování, tedy stěhování z měst do menších center nebo rovnou na venkov, odkud se dá pohodlně pracovat na dálku, nabírá v posledních několika letech na síle. Co byste ale měli zvážit předtím, než se do významného životního kroku pustíte? Připravili jsme pro vás pár tipů, na co si dát před koupí nemovitosti mimo velké město pozor.

Debaty o tom, že po skončení pandemie zmizí kromě roušek i home office, se rychle ukázaly jako mylné. Práci na dálku podle nedávného HR výzkumu konzultantské společnosti EY neumožňují jen tři procenta dotazovaných společností. Flexibilitu podle dat naopak zaměstnanci mají v téměř polovině firem, kde se nejčastěji uplatňuje model 3-2, tedy tři dny v týdnu v kanceláři a dva dny v domácím prostředí.

Jak průzkum naznačuje, téměř pětina dotázaných firem pak umožňuje svým zaměstnancům pracovat na dálku klidně i v rozsahu celého pracovního týdne. Tento trend pak nahrává tzv. digitálnímu stěhování, fenoménu, který označuje stěhování za velká města, a to bez nutnosti hledání si nové práce.

Přesídlit mimo centra, kterými jsou v tuzemsku především velká krajská města, ale není jen tak. „Je několik aspektů, na které by neměli ti, kteří si chtějí pořídit například rodinný dům daleko za městem, zapomínat,“ připomíná Miroslav Zetek, člen představenstva Hypoteční banky. „Před vidinou levnějšího a v mnoha případech kvalitnějšího bydlení by lidé měli zvážit především dobrou dopravní dostupnost, občanskou vybavenost, kvalitu místních služeb, ale i signál a připojení k síti,“ dodává.

Kvalitní dopravní dostupnost – zejména vlakem nebo autobusem – je důležitá proto, že do města budete muset určitě dojíždět, a to nejen za prací, třeba na mimořádné osobní schůzky. Ale také za kamarády nebo službami, které nemusejí být v okolí nového bydlení dostupné.

Pokud chcete dojíždění za každou cenu minimalizovat, myslete před stěhováním na to, aby v okolí vašeho nového bydliště byla dobrá občanská vybavenost. Základem je lékař, zubař, školky a školy pro děti nebo supermarkety. V blízkosti je dobré mít ale například i kina, divadla, kavárny nebo možnosti sportovního vyžití. Zapomínat byste také neměli na služby, jako je kadeřnictví nebo květinářství, zkrátka jakékoliv služby, které dnes pravidelně využíváte.

„Lidé si často svůj odchod z města romantizují a zapomínají si dostupnost základních služeb ověřovat. To po prvotní euforii může vést k deziluzi a stesku po městě,“ říká psycholožka PhDr. Marta Boučková. „Zkontrolovat si, zda budu mít poblíž praktického doktora, kadeřníka nebo sportovní areál, je jednoznačně krok, jak tomu předejít a vyhnout se zbytečným osobním ústupkům. Neméně důležité je zamyslet se i nad tím, jakým způsobem, a jak rychle se dostanu za těmi, které jsem ve městě nechal, popadne-li mne po nich stesk,“ dodává.

Výhody a nevýhody

Ono po-stěhovací rozčarování, jak připomíná psycholožka Boučková, také pramení z toho, že si lidé často nepřipouští, že i bydlení mimo větší centrum má své nevýhody. I když jsou města často prezentovaná jako žrouti pozornosti, času, peněz a zdraví, starost o dům může tohle všechno někdy i násobně přebýt.

Před odchodem z města, především pokud se chystáte odejít z nájemního bytu ve městě, je dobré zohlednit, jak moc se budete chtít starat o dům, případně o zahradu. „Pokud člověk nebyl do této chvíle zvyklý opečovávat zahradu, je vhodné zvážit koupi domu s menším pozemkem, aby se dotyčný nestal otrokem své zahrady,“ radí Miroslav Zetek. „A v případě, kdy si člověk nedokáže sám sebe představit v roli správce rodinného domu, je příhodné uvažovat spíše o koupi bytu v menší obci nebo městě.“

Máme ale i dobré zprávy. Odstěhovat se za město a pracovat odsud na dálku má samozřejmě i své výhody. Flexibilní zaměstnání s sebou přináší i možnost více personalizovaného osobního rozvrhu. Nutností není sedět u počítače od 9 ráno do 5 odpoledne, člověk si naopak může den rozvrhnout podle svých potřeb nebo potřeb dětí.

Dalším nesporným benefitem, který láká z měst nejen mladé lidi, je blízkost přírodě. Podle mnohých výzkumů má zeleň pozitivní účinky na naše mentální a fyzické zdraví. Výhod je hned několik: od zlepšení psychického rozpoložení, empatie, spolupráce a pozornosti, po snížení hladiny stresu nebo krevního tlaku.

„Rušná města mohou být pro spoustu lidí vzrušující, pro jiné jsou naopak stresující. Možnost vyjít ze vstupních dveří domu přímo do přírody je tak jedním ze skvělých benefitů práce z domova mimo velká centra pro ty, kteří si svůj život mimo město dokážou reálně představit“ uzavírá psycholožka Boučková.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky