Nechtěný podnájemník: Jak se zbavit všudypřítomných plísní?

Redakce, 11.12.2023
zeď ilustrační

Nikdo s nimi nechce bydlet, ale stejně si najdou cestu do našich domovů. Plísně mohou být nejprve nenápadné a přežívat bez povšimnutí, ale dřív či později se již neschovají a je potřeba s nimi zatočit. Jak se jim dá předcházet a dá se vůbec plísní zbavit? Plísně jsou malinké houby, které milují vlhké prostředí. V domácnostech je vídáme ve spárách kolem umyvadel, dřezů, van či sprchových koutů a v zimním období hojně i na těsnění kolem oken. Čas od času se objeví i za nábytkem, v rozích místností nebo dokonce i na vnější fasádě.

Špatnou zprávou je, že plísně dokáží žít v podstatě na jakémkoli povrchu. Na papíře, dřevě, ale i v běžném prachu mohou zprvu přebývat, aniž by si jich někdo všimnul. Po nějakém čase se začnou tvořit barevně odlišné fleky, které nejenže jsou neestetické, ale hlavně zdraví škodlivé. Vdechovat spory a toxiny produkované plísněmi zhoršuje kvalitu života i zdraví. Postihují dýchací soustavu, vnitřní orgány, ale i kůži. Mají vliv i ​​na kvalitu spánku a opakovaně byla prokázána také spojitost mezi výskytem plísní a bolestmi hlavy či migrénou.

Koupelna či kuchyň vyžadují častější větrání

Výskytu plísní lze předcházet několika způsoby. Důležité je udržovat v domácnosti čistotu, ale také přiměřenou vlhkost místností. To znamená, že je třeba pravidelně intenzivně větrat, při vaření či mytí se v koupelně pouštět odsavače par a pokud je to možné, zamezit sušení mokrého prádla v interiéru.

Plísně mohou rozkvést i v důsledku zarosených skel na oknech, a proto pokud nelze odstranit příčinu rosení, je potřeba okna pravidelně dosucha utírat. V tomto případě prospěje i volné proudění vzduchu kolem oken, která jsou ideálně bez žaluzií, záclon nebo závěsů. Mokré ručníky a osušky se nedoporučuje nechávat v koupelně bez okna a s menší rozlohou. Dveře do koupelny by měly zůstávat co nejčastěji otevřeny.

Jak snížit riziko vzniku plísní za nábytkem?

Nábytek by měl být od stěny vzdálen několik centimetrů, aby za ním mohl snadno cirkulovat vzduch. Praktickou a jednoduchou prevencí vzniku nebo dalšího rozšiřování plísní je pravidelné utírání prachu, na kterém se spory rády drží, ale také co nejčastější ponechání otevřených interiérových dveří. Příčinou vysoké vlhkosti způsobující tvorbu plísně může být nedostatečné vytápění, špatné nebo zcela chybějící zateplení, nevyhovující nebo nefunkční hydroizolace, tepelné mosty, špatný způsob větrání nebo dokonce voda unikající z narušeného potrubí.

Jak zatočit s plísněmi jednou provždy

Pokud už plísně „vylepšují“ náš příbytek, určitě je potřeba začít s nimi co nejdříve bojovat. Ačkoli základem je bezpochyby odstranit příčinu jejich vzniku, důležité je rovněž vypořádat se i s nepěknými a hlavně toxickými fleky. Dočasně dokážou vnější viditelnou část plísně paralyzovat přípravky s chlórem, případně i čistý ocet nebo směs octa se sodou bikarbonou a peroxidem vodíku. Méně zápachu, ale i méně účinku lze dosáhnout i aplikací čajovníkového oleje známého také jako tea tree. Pokud se dočasně zbavíme viditelné části plísní, je třeba odhalit a odstranit i příčinu jejich vzniku. „Dočasné odstranění plísní vlastními silami, např. chlorem nebo octem, bohužel nevyřeší příčinu jejich vzniku a s vysokou pravděpodobností se objeví znovu. Každý případ navlhlých zdí a podlah je vždy potřeba posoudit individuálně,“ radí t echnik Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon. „Příčinou nejčastěji bývá nevhodná omítka či nedostatečná izolace, které způsobují nežádoucí vsakování vlhkosti do stěn,“ dodává odborník.  

Práce pro odborníka Odstraňování plísní napadeného zdiva je práce pro odborníka. A protože taková „náprava“ se neobejde bez množství prachu, miliard spor plísní poletujících ve vzduchu a několikadenního intenzivního větrání, je žádoucí takto „nemocný“ interiér dočasně i opustit a pobývat jinde. „Pokud vlhkost proniká poškozenou tepelnou izolací, respektive přes tepelný most, je třeba to co nejdříve napravit. Celoročně lze na izolaci podlahy, střechy i zdí použít stříkanou PUR pěnu. Tyto práce patří výhradně do rukou specialistů a stříkanou izolaci nelze aplikovat svépomocí. Jen odborné provedení zákazníkovi zajistí nejen kvalitní izolaci s dlouhou životností, ale také pětadvacetiletou záruku,“ radí Lukáš Kmenta, country manažer HBS pro Čechy a Slovensko. Na závěr nutno podotknout, že vlhkost a plísně netrápí jen starší nemovitosti, ačkoli riziko jejich výskytu je u nich vyšší, všechna zmiňovaná preventivní opatření je třeba dodržovat i u novostaveb.

Rady a tipy: Co mít na paměti při boji s plísněmi

· Plísním se daří ve vlhkých, ale i studených prostorách. Chcete-li se jim vyhnout, místnosti, které nepoužíváte, alespoň temperujte. Pomáhá také kvalitní tepelná izolace a hydroizolace.

· Dobrá cirkulace vzduchu zamezuje tvorbě plísní, proto pravidelně větrejte průvanem, nemějte nábytek bezprostředně u stěny a během topného období nechávejte co nejčastěji otevřené interiérové ​​dveře.

· Myslete na to, že vaření, sprchování, praní a sušení prádla zvyšuje vlhkost v interiéru. Pomáhají odsavače par, sušička a pravidelné intenzivní krátké větrání průvanem.

· Častou příčinou vzniku plísní na stěnách a obvodových zdech bývají i ucpané žlaby a dešťové svody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky