Soutěž o Tepelné čerpadlo roku 2023 zná vítěze!

Foto: Michal Peterka  Soutěž Tepelné čerpadlo roku 2023   společnosti IVT Tepelná čerpadla vyvrcholila a zná své vítěze ve všech třech kategoriích. Za nejzajímavější instalace vybrala veřejnost ZOO v Ústí nad Labem, vodní hrad Švihov a rodinné domy Na Americe. Ocenění odborné poroty získaly například saunové světy SAUNIA, nebo hudební klub SONO.

Soutěžní hlasy veřejnosti byly slosovány a vítězem tepelného čerpadla IVT AERO se stal pan Čudek z Opavy, který hlasoval pro projekt vytápění a chlazení sportovní haly a městského koupaliště v Opavě. Druhou cenu, tedy pobyt v Hotelu SONO Brno, získal shodou okolností výherce, kterému tento projekt připadal nejzajímavější. Také poukazy Sonnentor již mají své majitele.

Výsledky kategorie Nejzajímavější instalace zvolené veřejností:

Projekt vytápění ZOO v Ústí nad Labem, který zvítězil i v kategorii Nejunikátnější instalace. Vybralo ho skoro 30 % hlasujících.

Hrad Švihov vytápěný pomocí tepelného čerpadla IVT Premiumline EQ 10, které využívá energiivody z vodního příkopu chránícího hrad. Evropsky ojedinělou instalaci provedly společnosti VESKOM / ENERFIN PLUS.

25 nízkoenergetických rodinných domů Na Americe v Mníšku u Liberce s řízeným větráním, které jsou vytápěny a chlazeny tepelnými čerpadly vzduch/voda IVT AIR X 70. Realizovala firma KONHEFR.

Kategorie Nejunikátnější technické řešení a Nejúspornější instalace posuzovala odborná komise nezávislých expertů.

V kategorii Nejunikátnější instalace nejlépe uspěly:

Vytápění ZOO v Ústí nad Labem vysokoteplotními tepelnými čerpadly IVT Greenline G využívajícími geotermální vodu z 515 m hlubokého vrtu, která je po ochlazení vsakována zpět do země. Instalaci provádělo Sdružení firem IVT a SKANSKA.

Využití lidského odpadního tepla produkovaného v hudebním klubu SONO BRNO k ukládání do vrtů, ze kterých je čerpáno tepelnými čerpadly IVT Greenline k vytápění klubu, hotelu a restaurace. Realizovala firma VESKOM Engineering.

Souběžná výroba tepla a chladu v saunových světech SAUNIA, kde je efektivně využíváno odpadní teplo za saun a ochlazovacího bazénu pro tepelná čerpadla IVT GEO G 248 voda/voda. Za projektem stojí společnost GT Energy.

Vítězi kategorie Nejúspornější instalace tepelného čerpadla se staly:

· Instalace tepelného čerpadla SANDEN Aquaeco2 v kancelářské budově TIZIA se snížením spotřeby energie o 93 %. Instalaci provedla společnost GT Energy.

· Pasivní administrativní budova Otevřená zahrada se čtyřmi tepelnými čerpadly IVT Premiumline EQ a inovativním řešením distribuce tepla a chladu – aktivací betonového jádra. Realizaci zajistila společnost ICE Energy.

· Vytápění bytových domů Maloměřice v Brně pomocí tepelných čerpadel IVT GEO G získávajících energii z hlubinných vrtů a s využitím pasivního chlazení. Instalace provedla ICE Energy.

Podrobnosti a podmínky soutěže naleznete na stránkách společnosti www.cerpadla-ivt.cz

 

Zdrojem tepla a chladu v administrativní budově Nadace Partnerství Otevřená zahrada jsou čtyři tepelná čerpadla IVT Premiumline EQ s vrty. Pro distribuci tepla a chladu systém využívá inovativní technické řešení – aktivaci betonového jádra budovy. Jde o jednu z nejúspornějších a nejšetrnějších budov v Evropě, která využívá i sluneční kolektory, fotovoltaickou elektrárnu, dešťovou vodu a mnoho dalších drobnějších úsporných technologií


Revitalizací brownfieldu vznikl v Brně na Maloměřickém nábřeží polyfunkční objekt a pět bytových domů. Budovy s podlahovým topením jsou vytápěné pomocí tepelných čerpadel IVT GEO G. Teplo odváděné z budovy se přímo využije při přípravě teplé vody a částečně se také ukládá zpět do vrtů. Vrty mají díky tomu i v topné sezoně vyšší teplotu a tepelná čerpadla tak při vytápění pracují s nižší spotřebou elektřiny.

  ZOO v Ústí nad Labem IVT čerpadla Mediální spolupráce

ZOO V ÚSTÍ NAD LABEM je vytápěna tepelnými čerpadly IVT systému země/voda. Zdrojem tepla je vrt hluboký 515 m. Ochlazená voda je ze systému opět vracena do země. Instalace tepelných čerpadel IVT v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem byla vyhlášena Ekologickou stavbou roku 2005.

 

Hudební klub SONO Centrum v Brně, restauraci a hotel vytápí a chladí tři tepelná čerpadla IVT systému země/voda, která odebírají teplo ze 14 vrtů o hloubce 130 m. Odpadní teplo vznikající při tanci na parketu klubu je jímáno zpět do vrtů a opět využito k ohřevu vody a vytápění hotelové části.

 

Saunové světy SAUNIA mají jako hlavním zdrojem energie odpadní teplo z prostoru nad saunami. Nad podhledem je instalován chladicí výměník vzduch/voda, který prostor ochlazuje a teplo předává vodním okruhem tepelnému čerpadlu voda/voda IVT GEO G 248. Dalším zdrojem energie je ochlazovací bazén a výrobník ledu, které jsou zásobovány chladem z tepelného čerpadla. Díky souběžné výrobě tepla a chladu je systém energeticky mimořádně efektivní.

 

 

                       Foto: Jiří Strašek 

Nedobytný hrad Švihov je vytápěn teplem z vodního příkopu. Jde o ojedinělé řešení i v evropském měřítku. Tepelné čerpadlo IVT Premiumline EQ 10 čerpá energii z vodního příkopu, kam je uložen plošný kolektor s trubkami o celkové délce 454 m a prostupem přes 2,5 m širokou zeď, která je součástí opevnění.

 

Na Americe
v Mníšku u Liberce stojí 25 nízkoenergetických rodinných domů s řízeným větráním. Domy jsou vytápěny a chlazeny tepelnými čerpadly vzduch/voda IVT AIR X 70. Každý dům stojí na pozemku o velikosti 2 000 m². Domy jsou na pozemcích umístěny tak, aby nad terén vyčnívala jen horní patra dvoupodlažních domů. Spodní patra jsou zčásti zapuštěna do terénu a zčásti obsypána. Orientace domů na jih dává vyniknout výhledům na symbol Liberecka: Ještěd.

 

kancelářské budově TIZIA v Praze došlo po instalaci tepelného čerpadla SANDEN Aquaeco2, které využívá jako zdroj energie odpadní větrací vzduch, ke snížením spotřeby energie o 93.

 

 

IVT AERO - S tepelným čerpadlem vzduch/vzduch IVT AERO lze ušetřit 50 až 70 % nákladů na vytápění. Z 1 kWh spotřebované elektřiny vyrobí 3–7 kWh tepla a vytápění s ním je tak mnohem levnější než elektřinou či plynem. V létě chladí jako klimatizace, odvlhčuje a má vestavěnou čističku vzduchu s ionizátorem. Funguje jako kamna: ohřívá jedno místo v domě a pomocí ventilátoru proudí teplý vzduch do okolního prostoru a dalších místností.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy