Topná sezóna 2023: Jak v pohodlí ušetřit na energiích?

Redakce, 31.10.2023
úspora energie

Topná sezóna už je v plném proudu. Začíná období svetrů, dek i teplých ponožek a řada českých domácností přemýšlí, jak si doma zachovat teplo a zároveň neutratit příliš za energie. Podívejte na pár jednoduchých tipů, jak si s letošní topnou sezónou nejlépe poradit.

Topná sezóna v České republice začíná podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu 1. září a končí 31. května. Ke spuštění dodávek však musela být splněná ještě druhá podmínka, a to že musí průměrná teplota ve dvou po sobě jdoucích dnech klesnout pod 13° C. Tuto podmínka už řada lokalit splnila a dodávky se spustily.

Kolik toho české domácnosti však reálně protopí a jak dlouho bude potřeba mít otočené hlavice radiátorů záleží však hlavně na počasí. Podívejme se na několik jednoduchých tipů, kterými se řídit, pokud chcete zůstat v zimě v teple a zároveň ušetřit.

1. Malá změna teploty = velké úspory

Uvěřili byste, že snížení teploty v místnosti o pouhý 1°C může ušetřit až 7 % vašich výdajů za vytápění? Navíc se nemusí každá místnost vytápět stejně. Například v obývacích pokojích většina Čechů preferuje 22 °C, stále příjemných 20 stupňů však už ušetří nemalé částky. Podobně i v ložnicích, které mívají běžně nižší teplotu pro lepší spánek, lze ubrat z preferované 20stupňové teploty. V Česku velmi rozšířené několikastupňové radiátorové ventily však neumožňují nastavovat přesnou teplotu. Instalace inteligentní termostatické hlavice však není náročná a zabere přibližně 10 minut. Pomocí mobilní či webové aplikace si zvolíte vhodnou teplotu pro každou místnost.

2. Chytrý dům = šťastná peněženka

Představte si, že odjedete na víkend a zapomenete vypnout topení v pokoji. Noční můra, že? S chytrými termostaty, jako je Netatmo, můžete topení ovládat kdekoli a kdykoli. Díky tomu se vyhnete stresu z účtů na zbytečně vytápěné místnosti.

3. Nepřehřívejte doma, když tam nejste

Mnoho z nás nechává radiátory puštěné, i když odcházejí do práce nebo na nákup. Ale proč vyhřívat prázdný dům? Stáhněte radiátory, když nejste doma, ale nevypínejte je úplně. Před příchodem z práce tak můžete teplotu opět zvednout na požadovanou teplotu. Koneckonců, vrátit se do teplého domova je jeden z nejlepších pocitů na světě. Díky aplikaci propojené s inteligentním termostatem tak můžete pohodlně ovládat nastavení topení a díky tomu i kontrolovat i vaši spotřebu.

4. Flexibilita je klíčem

Rychlé změny počasí v zimních měsících mohou být pro náš topný systém výzvou. Inteligentní termostaty se přizpůsobují aktuálnímu počasí a dokonce vědí, kdy máte okno otevřené, takže neplýtvají peníze zbytečným vytápěním.

5. Mějte přehled o vaší spotřebě

V neposlední řadě je také důležité vědět, kolik energie využíváte. Výdaje na bydlení tvoří průměrně čtvrtinu účtů českých domácností, velká část putuje právě na energie. Aplikace pak umožňuje nahlédnout do spotřeby v reálném čase. Díky tomu vás nebudou čekat na konci měsíce žádná nemilá překvapení.

Teplé zimní večery nemusí být drahé. S těmito tipy můžete mít doma teplo a zároveň ušetřit vaše finance. Užijte si krásnou zimu bez starostí o účty!

 

Zdroj: Natatmo



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky