Jak se odrazila inflace na cenách trhu s krmivem pro zvířata?

Redakce, 13.9.2023

Psa či kočku má podle nedávných statistik až 42 % všech domácností. Ale domácí mazlíček je kromě radosti i dalším členem rodiny, kterého je nutné „živit“. I přes rostoucí inflaci a stále vyšší ceny potravin se ukazuje, že milovníci zvířat a majitelé domácích mazlíčků nepodléhají šetření, pokud jde o zajištění kvalitního krmiva pro své psy a kočky, protože díky zdražení surovin muselo mnoho firem s krmivem zvýšit ceny svých produktů. Češi v průměru za své mazlíčky ročně utratí až 60 miliard korun.

Celkově se inflace letos odrazila i na trhu krmiv. Všeobecně ceny vstupních surovin i služeb extrémně vzrostly v období léta 2022 až jara 2023. Poté se zastavily a nyní se nejen zdá, ale je faktem, že ceny postupně začínají klesat, či stagnovat.

„V prvním čtvrtletí byla chuť nakupovat dražší či nadstandartní produkty (např. oblečky) poněkud slabší než v předešlých letech. Na straně zákazníka byla často obava o finanční stabilitu v běžném životě, proto se někteří mohli alespoň na čas přiklonit k segmentu levnějších krmiv Ve druhém čtvrtletí, ale podle prodejců krmiv se nákupní nálada chovatelů poněkud zvedla a chuť pořizovat si kvalitnější krmiva za vyšší ceny opět vzrostla. Rostl totiž především počet prodaných kusů při stagnujících cenách. To způsobilo i nárust obratů a tržeb o cca 10 %.“

Na trh s krmivem přichází mnoho nových značek

Nicméně je vidět, že trh s krmivy je velice stabilní a více odolný než jiné obory. To s sebou bohužel ale nese i riziko pro chovatele, kdy je třeba velmi pečlivě studovat obaly i složení produktů, které kupují. Na již tak přesycený a konkurenční trh s krmivy se, především poslední dobou, dostávají firmy a produkty sice za velmi nízkou cenu, ale také s velmi nízkou kvalitou, která mohou zvířatům spíše ublížit. Zavedené firmy mají k dispozici své výživové poradce, kalkulačky krmiv i široké možnosti konzultací a psaní článků, aby chovatelům poradily – jak zdravě krmit.

Nižší cenu zachraňuje kurz koruny

Na inflaci trh s krmivem reagoval velmi rychle. Protože k tomu byl donucen především zvyšujícími se cenami u vstupu do výroby. „A protože výroba krmiv je energeticky i distribučně náročná, zvyšovaly se vstupní náklady velmi rychle. To navýšilo ceny finálních produktů až o 10–20 %. Jistou pomocnou „rukou“ byl ale kurz silné koruny vůči €. Mnoho vstupních surovin u některých českých výrobců pochází z evropských farem a podniků. Jenže tyto suroviny spolu s distribučními náklady meziročně v porovnání 2021/2022 až do 1./4 2023 stouply až o 37 %. Kurz koruny však pomohl k tomu, že celkové náklady vzrostly o maximálně 14 %. A tento scénář zajistil mnoha výrobcům krmiv, že své produkty o tolik neprodražily,“ říká ekonomický odborník Martin Meloun.

Moderní technika pro nižší ceny

Jak na inflaci reagovaly konkrétní firmy? „Ihned jsme na zdražující se vstupy začali reagovat zaváděním úsporných opatření jako např. instalací fotovoltaické elektrárny na střechu výrobní haly, pořízením moderních výrobních strojů, přechodem ze zemního plynu na propan apod. K tomu jsme hledali nové dodavatele anebo jsme jednali se stávajícími dodavateli surovin, abychom dokázali snížit ceny na vstupu do výroby. Díky našemu obratu a množství odebraných surovin se povedlo snížit nákupní ceny některých surovin a od srpna 2023 snížit prodejní ceny od 5 do 18 %,“ říká majitel české značky krmiva Yoggies Jiří Švihálek. A dodává: „Do jisté míry je inflace zdravou záležitostí, pokud se nenajde na trhu segment, který chce na dané situaci „vydělat“. V našem případě můžeme jmenovat explozi cen energií. Tyto ceny bylo třeba promítat do výsledných cen produktů. Dobrou zprávou však je, že „všechno špatné je k něčemu dobré“. Energetické firmy nás všechny naučily více šetřit a poohlížet se i po jiných zdrojích energií. A tak se zdá, že inflace se drží „na uzdě“ a trh krmiv se nejen stabilizoval a lidé se opět vracejí ke kvalitním krmivům, ale vidíme i zlevňování krmiv. Předpokládám, že tento rok, případně jeho konec by měl být stabilnější než rok předešlý. Mnoho dodavatelů má ještě dnes sklady „narvané“ k prasknutí a snaží se tyto suroviny prodat za stejné, nebo dokonce nižší ceny. To by se mohlo promítnout do vstupních a následně i do prodejních cen.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky