Nové trendy v segmentu nájemního bydlení, vznik Build to Rent

autor Redakce Bydlet

Nájemní trh v České republice tvoří hlavně investiční byty v držení fyzických osob. Dle studie DataLinteligence a Platformy individuálních pronajímatelů z května 2023 se jedná celkem o 223 000 bytů, které vlastní zhruba 71 000 soukromých osob.

Od roku 2019 však sledujeme v oblasti nájemního bydlení poměrně razantní vývoj, zejména na pražském trhu, kde vlivem koronakrize bylo v nabídce k dlouhodobému pronájmu 18 000 bytových jednotek původně učených ke krátkodobému pronájmu. Zároveň došlo k celkovému poklesu cen nájemného o zhruba 8 %. V tomto období se také začalo formovat tzv. institucionální nájemní bydlení, i když díky koronavirové krizi sešlo z původně plánovaných a již zahájených zahraničních akvizic.

V roce 2020 bylo v Praze 1 100 bytových jednotek vlastněno a spravováno profesionálními investory a správci. V té době se průměrný nájem v Praze v profesionálně řízeních domech pohyboval okolo 388 Kč/m2/měsíc.

V roce 2022 došlo k razantnímu nárůstu průměrné ceny nájemného, a to hlavně díky přílivu velkého množství ukrajinských uprchlíků a vysoké míře inflace. Napříč celým trhem se nájemné zvedlo až o 15 %. V institucionálních nájemních domech se tak nájemné v roce 2022 zvýšilo v průměru na 510 Kč/m2/měsíc.

Rezidenční trh stál v roce 2022 před velkou výzvou v podobě konstantního zvyšování základní úrokové sazby Českou národní bankou. Způsobilo to téměř zamrznutí prodejů bytů a vyvolalo další přeliv poptávky konečných kupujících od nákupu bytů směrem k nájmům.

Investoři v oblasti nájemního bydlení volí obezřetnou strategii a jsou ochotni investovat do nájemních projektů, které vynáší 5 a více procent ročně.

Dalo by se říct, že se jedná o nový fenomén na realitním trhu. Spíše však jde o vliv způsobený vývojem ve společnosti: nové generace nemají již vždy potřebu byty vlastnit, došlo ke zdražování bytů a zpomalení ekonomiky, což se odrazilo v sentimentu kupujících. Proto se dnes pozornost developerů a investorů začala ubírat směrem k sektoru, který stál ještě do nedávna stranou a nebyl pro mnohé subjekty ekonomicky tolik atraktivní.

 

Z průzkumu společnosti BTR Consulting vyplývá, že do sedmi let bude v Praze více než 40 nájemních projektů s více než 50 byty v budově. 90 % těchto bytových domů bylo původně určeno k rozprodeji individuálním vlastníkům a až v průběhu výstavby nebo těsně před jejím zahájením byly prodány investorům a fondům pro účely nájemního bydlení. Do roku 2030 bude na pražském rezidenčním trhu okolo 10 000 bytů v tzv.



Build to Rent segmentu neboli segmentu novodobého nájemního bydlení.


Průměrné nájemné se dle našeho nejnovějšího průzkumu pohybuje v polovině roku 2023 v institucionálních nájemních domech na úrovni 534 Kč/m2/měs. Celkový počet institucionálních nájemních bytů je 2 326 v domech s více než 50 bytovými jednotkami.

Situace na rezidenčním trhu v prodeji bytů sice začala v 2. polovině roku 2023 vykazovat drobné zlepšení i díky změkčení podmínek na hypotečním trhu, ale dramatické zvýšení prodejů se ještě nekoná. Někteří developeři zkouší své připravené a povolené rezidenční projekty nabízet k prodeji investorům jako nájemní, jiní mění zcela strategii a bytové projekty původně zamýšlené k prodeji si nechávají ve svém portfoliu a staví je, provozují a spravují už jen jako nájemní. Další skupina velkých hráčů na developerském poli, která disponuje velkými územními celky, začíná do svých plánů rozsáhlých projektů zahrnovat také nájemní domy.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy