Vysoká inflace přináší nové typy podvodů: falešné investice ohrožují úspory důchodců i podnikatelů

Redakce, 16.8.2023

Na českém trhu se v posledním měsíci začal objevovat nový typ finančních podvodů. Fiktivní firma s odkazem na vysokou inflaci a související znehodnocení úspor přesvědčí typicky důchodce či podnikatele, aby investovali do kryptoměn. Poškozeným vytvoří falešný investiční účet a dostane z něj tak všechny úspory. Vyplývá to z poznatků české společnosti Analytics Data Factory, která se zaměřuje na fraud management, tedy prevenci vzniku podvodů v reálném čase

„Díky vysoké inflaci atakující 10 % lidé mnohem více slyší na investice, protože se bojí o znehodnocení svých úspor typicky uložených na běžném účtu s minimálním úrokem. Podvodníci využívají na jedné straně toho, že řada lidí nemá zkušenosti s online investováním, a na druhé skutečnosti, že prostředky uložené do kryptoměn mohou být naprosto anonymní a tím pádem nedohledatelné,“ říká Kamil Mahdal, zakladatel a CEO společnosti Analytics Data Factory, která je expertem na správu a využití firemních dat. „Funguje to tak, že podvodníci vytvoří svému klientovi falešný účet. Jakmile přes něj investuje, tak vlastně zaplatí přímo podvodníkovi a o své peníze přijde,“ doplňuje Kamil Mahdal.

Typický scénář je ten, že fiktivní firma si vytipuje velmi často důchodce nebo podnikatele, kteří mají dostatek úspor. O tom, že jejich peníze na běžném účtu rychle ztrácejí svou hodnotu je ani přesvědčovat nemusí, protože se jedná o obecně známý fakt. Správnými argumenty a určitým nátlakem je přemluví k tomu, aby vyzkoušeli investovaní do kryptoměn. „Poškozenému vytvoří falešný investiční účet na falešném investičním portále, kde jejich klient vidí, že jeho investice úspěšně rostou. Opak je ale pravdou, úspory jsou již v rukou podvodníků,“ říká Jiří Mojžíš, expert na fraud management a technický ředitel společnosti Analytics Data Factory.

„Ukradením peněz to ale končit nemusí. Podvodníci často poškozeného zpracují tak, že si nainstaluje k sobě do počítače speciální aplikaci k investování, díky které pak mohou získat další citlivé údaje,“ uzavírá Jiří Mojžíš.


 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky