Jedete na dovolenou se psem? Nezapomeňte zabalit také jemu - pokud vyrážíte do zahraničí, je třeba přibalit i platný očkovací průkaz zvířete

Redakce, 28.7.2023

Sezóna dovolených je tady. Jestliže se chystáte na dovolenou anebo na výlet se svým čtyřnohým parťákem, měli byste mu zabalit jeho vlastní zavazadlo. To platí i v případě, pokud pejska předáváte na hlídání. I když se to může zdát nepodstatné, je to naopak velice důležité, neboť už jen změna prostředí může být pro psa stresující. Tedy mu to ulehčete a zabalte mu s sebou jeho oblíbenou deku, misku, krmivo a třeba hračku. Co všechno by měl psí batůžek obsahovat? To jsme připravili ve spolupráci s Martinem Pučálkou, odborníkem ze společnosti Krmiva Pučálka.

1) Kvalitní krmivo

Ať už jedete pryč na den, nebo na měsíc, pes by měl mít vždy s sebou takovou stravu, na kterou je zvyklý. „Pokud můžete, vyhněte se změně stravování. Pro psa už samotné cestování může být cesta hodně náročné, a tak ve stravování změnu nedělejte. Krmte vždy ve stejný čas a nebojte se zvýšit krmnou dávku, pokud pejska čeká zvýšená aktivita. Zabalit s sebou na cesty můžete i různé zdravé pamlsky, vhodné jsou Marp Holistic a Doxneo bez obilovin. Na dovolené obvykle bývá mírnější režim, vyvarujte se ale krmení z ruky či od stolu lidským jídlem. Často je to pokrm plný soli nebo cukru, což může pejskovi spíše ublížit. Dbejte na kvalitní stravu bez obilovin, jako jsou například granule Marp Holistic s jehněčím masem, které jsou vhodné pro všechna plemena,” doporučuje odborník. Pokud byste chtěli změnit krmivo, před dovolenou to rozhodně nedělejte. Nechte si na to dostatek času a prostoru.

2) Misky, vodítka a další nezbytnosti

Do psího zavazadla jednoznačně patří cestovní misky, láhev na vodu, vodítka, obojek ideálně s kontaktními údaji na páníčka, cestovní pás do auta, dostatečná zásoba pytlíků na exkrementy, ale třeba i chladicí podložky. „Na cestování je vhodné vybrat chovatelské potřeby z omyvatelných materiálů, které jsou lehčí. Nevyplatí se s sebou vézt těžké keramické misky, ale raději mít ty cestovní, které se snadno udržují a nezaberou moc místa. Vhodné jsou ty od značky Aminela, nabízené ve dvou velikostech a barvách,” radí Pučálka.

 

3) Pohodlí aneb ať se cítí jako doma

Chcete, aby se pejsek všude cítil jako doma? Vezměte mu s sebou jeho oblíbený pelíšek či deku. Prostě vše potřebné, aby se mu příjemně spalo, odpočívalo. A nezapomeňte, že by měl mít i svůj klidný prostor. Také v autě mu zaručte jeho pohodlí a bezpečnost.

4) Hygiena

Ať už jedete k moři, nebo se budete toulat po Čechách, zabalte pejskovi hygienické potřeby. Minimálně psí šampon, který je vhodný použít po koupání pejska v moři nebo i přehradě. Nezapomeňte zabalit i čistící ubrousky Aminela na oční okolí nebo uši. V případě pobytu u moře je to nutnost.

5) Něco pro zahnání nudy

I když je nové místo pro psa často plné nových a rozmanitých vjemů, po čase se může začít nudit. Vezměte proto s sebou zásobu hraček, vhodné jsou ty, které jsou lehké a nadnáší je voda, abyste je mohli využít i při koupání. „V létě jsou velmi oblíbené hračky Eco Friendly anebo Spunky Pup, využít je můžete při hře s pejskem u vody, ale i v parku,” sděluje Pučálka.

6) Léky a vitamíny

V případě, že pejsek musí brát stále nějaké léky, nezapomeňte na ně. Pokud jedete do přírody, pak přibalte antiparazitika či repelenty. Pokud mu přidáváte doplňky stravy, vezměte je s sebou i na cesty. Ideální je mít v případě potřeby základní lékárničku, která se bude hodit v případě nečekané události. Z dalšího vybavení se obvykle hodí i Betadine roztok, Smecta v prášku, Zyrtec, Enterozoo gel, peroxid vodíku, Fenistil kapky, ale i pinzeta na klíšťata.

7) Doklady

Když vyrazíte do zahraničí, nebo zůstanete v tuzemsku, mějte vždy při sobě platný očkovací průkaz zvířete a taky jeho pas. Budou se vám hodit při jakékoliv kontrole nebo nepředpokládané události.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky