Češi si na dovolenou ve velkém pořizují cestovní adaptéry a powerbanky. S některými je však do letadla nepustí

Redakce, 11.7.2023

Příchod léta s sebou každoročně nese nárůst prodejů drobné elektroniky. K moři, kam letecky míří 42 % zahraničních dovolených, si podle dat maloobchodního prodejce DATART Češi nejčastěji pořizují cestovní adaptéry a powerbanky, jejichž prodeje v letních měsících vzrůstají na dvojnásobek. S rostoucí kapacitou akumulátorů by si však cestovatelé měli dát pozor, aby nepřekročili limity stanovené leteckými společnostmi.

Letní sezóna je tradičně období, kdy se lidé ve velkém vydávají do zahraničí na dovolené. Vloni Češi po skončení koronavirové pandemie lámali rekordy. Celkem podle dat Českého statistického úřadu uskutečnili 5,25 milionů delších cest do zahraničí (4 a více přenocování). To je více než trojnásobné množství oproti pandemií zasaženému roku 2020 a nejvíce od roku 2011, za který jsou data poprvé k dispozici. Prodeje v síti maloobchodního prodejce DATART naznačují, že by tomu jinak nemělo být ani letos.

„V souvislosti s prázdninami v letních měsících každoročně zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty v mnoha kategoriích navázaných na cestování,“ vysvětluje Tomáš Krňávek, vedoucí obchodního oddělení DATART. Jednou takovou kategorií jsou cestovní adaptéry, jejichž květnové prodeje dosáhly v meziročním srovnání nárůstu o 56 % a výrazně tak překonaly i loňský červencový vrchol. Během něj se prodeje ve srovnání se zimními měsíci roku 2022 více než zdvojnásobily.

„Kategorii cestovních adaptérů se letos opravdu daří a dá se očekávat, že prodeje v příštích měsících ještě výrazně stoupnou. Část nárůstu připisujeme také zahraničním turistům přijíždějícím do Česka, kteří si adaptéry kupují, aby si zde mohli dobít svá zařízení,“ doplňuje odborník.

Podobný vývoj očekává DATART i v případě powerbank, jejichž prodeje během minulého léta zaznamenaly ve srovnání se zimními měsíci nárůst o 119 %. Největší zájem je dlouhodobě o powerbanky s vyššími kapacitami dosahujícími až 30 000 mAh. Často vyhledávané je i příslušenství k mobilnímu telefonu, jako jsou vodotěsná pouzdra, náhradní nabíječky, kabely, či kompletní cestovní sady poskytující cestovatelům maximální komfort.

Ne všechna elektronika patří do letadla

Spolu s celkovým počtem cest do zahraničí vloni dosáhli Češi rekordu i v počtu leteckých dovolených. S využitím letadla jako hlavního dopravního prostředku uskutečnili v roce 2022 více než 2,2 miliony cest do zahraničí, tedy asi 42 % z celkového počtu. V důsledku rostoucího množství prodané elektroniky v kombinaci s očekávaným vysokým zájmem o letecké dovolené se mezi cestovateli často objevuje nejistota týkající se toho, zda je možné si vzít elektroniku s sebou na palubu letadla.

„V naprosté většině případů by u drobné elektroniky neměl být žádný problém. U větších zařízení je však dobré zkontrolovat, zda uvnitř se nacházející akumulátory nepřekračují maximální povolené kapacity. Ty obvykle činí 100 Wh nebo v přepočtu přibližně 27 000 mAh, což jsou hodnoty, do kterých se bez problému vejde i většina laptopů. Pro klid v duši však doporučuji zkontrolovat si vždy informace přímo na stránkách letecké společnosti, se kterou lidé cestují a případně i letišť, která během svých cest navštíví,“ radí odborník.

Piloti dronů by měli pamatovat na místní pravidla

Stále oblíbenějším vybavením pro dovolenou u moře se stávají akční kamery a drony, které cestovatelům umožňují v exotických destinacích zaznamenat dechberoucí záběry. Zájem o akční kamery se podle dat maloobchodního prodejce DATART meziročně zvýšil o 33 %. V případě dronů je však třeba při využití v zahraničí dbát na lokální omezení.

„Ačkoliv může být pořizování panoramatických snímků s dronem opravdu lákavé, v případě, že pilot nebude věnovat pozornost lokální legislativě, se může výrazně prodražit. Ve státech Evropské unie upravuje pravidla létání s drony EASA (Euroepan Union Aviation Safety Agency), což znamená, že podmínky pro využití dronů jsou v těchto zemích v základních principech stejné jako u nás. I zde je však na místě příprava spočívající v nastudování lokálních úprav pravidel a případných bezletových zón v místech, kde s dronem nesmíte vzlétnout,“ uvádí Michal Novák, manažer produktového marketingu DATART.

Příjemnější cestování letadlem

Rostoucí popularitě se těší také sluchátka s funkcí aktivního potlačení hluku (ANC). Ty cestovatelům přijdou vhod při dlouhém pobytu na palubě letadla, protože umožní potlačit hluk motorů letadla a poskytnou tak alespoň částečnou úlevu. „Pozorujeme stálý nárůst zájmu o tento typ sluchátek. Určitě tomu napomáhá také fakt, že své produkty v této kategorii, která byla dlouho výsadou prémiových značek, začínají představovat i firmy v pomyslné střední třídě,“ vysvětluje Tomáš Krňávek.

Při výběru tohoto typu sluchátek se podle něj vyplatí sáhnout po novinkách. „Tato technologie je stále poměrně mladá, nová a výrobci se ji snaží neustále vylepšovat. Její vývoj tak jde strašně rychle kupředu. Platí proto, že nová generace obvykle nabídne o úroveň kvalitnější a lepší odhlučnění než předchozí model. Kromě integrace dalších mikrofonů pomáhajících s odhlučněním optimalizují výrobci i výdrž baterie a rozšiřují možnosti nastavení skrze mobilní aplikaci. Pokud ale chce člověk ušetřit, i pár let staré modely odvedou při dlouhém cestování dobrou práci,“ uvádí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky