Uživatelé jsou citliví na data: na svoje i poskytovatele služeb

Uživatelé žádají otevřenost v nakládání s daty

Polovina uživatelů by přestala využívat nabídek poskytovatele online služeb, pokud by se prokázalo, že u těchto služeb nastala nějaká forma narušení ochrany dat. Vyplývá to z celosvětového průzkumu bezpečnostní společnosti Kaspersky, do kterého se zapojilo na 15 000 respondentů včetně uživatelů z České republiky. Rovněž tuzemští uživatelé by v 50 % případů od takového poskytovatele služeb odešli.

Ještě větší nevoli u uživatelů vzbuzuje představa, že by někdo neoprávněně nakládal s jejich daty. V takovém případě by od poskytovatele služeb odešlo 63 % respondentů (v České republice to uvedlo 64 % dotázaných), a to zejména ve chvíli, kdy by tento poskytovatel prodával jejich data třetí straně. Uživatelé si stále více uvědomují odpovědnost firem za ochranu osobních údajů, a proto od nich vyžadují větší transparentnost při nakládání s daty zákazníků.

Zvýšená potřeba nakupování, zábavy, komunikace i práce online kvůli opatřením proti šíření koronaviru zřejmě vyvolala zájem uživatelů o to, kolik osobních údajů takto poskytují a jaké to pro ně může mít následky. Téměř dvě třetiny respondentů (62 %, v České republice 51 %) se nyní obávají, že webové stránky nebo služby, které navštěvují, pak neustále sledují jejich online aktivity.

Uživatelé žádají transparentnost v nakládání s jejich daty

Kromě toho, že by polovina zákazníků přestala využívat služeb kompromitovaného poskytovatele, velká část jich myslí na prevenci a požaduje vyšší ochranu svých dat, a to jak od firem, tak od vlád. Zhruba polovina respondentů (51 %, v České republice 48 %) chce, aby firmy při zpracování jejich osobních dat postupovaly transparentně, přičemž 48 % (v České republice 40 %) si myslí, že firmy by měly být stejně otevřené i ohledně způsobu fungování svých technologií. Obdobně 50 % dotázaných žádá, aby stejně transparentní při shromažďování a správě dat byly i vlády. V tuzemsku má takový požadavek 45 % respondentů.

Neznamená to však, že by uživatelé byli nutně proti samotné myšlence zpracování svých osobních dat. 68 % z nich uznává, že jim používané aplikace a digitální služby podstatně usnadňují život (v České republice to připouští 62 % respondentů). Ale vzhledem k tomu, že u každého osmého (12 %, ovšem v České republice jen u 6 %) osobních data unikla nebo je někdo nevhodně sdílel s třetí stranou - což vedlo k odhalení utajovaných informací (64 %, v České republice 61 %) nebo k finanční ztrátě (62 %, v České republice 48 %) - je rostoucí opatrnost na straně uživatelů pochopitelná.

 Graf: Jak by měly firmy nebo státní organizace zajistit transparentnost?

"Z výsledků průzkumu je zřejmé, že lidé chtějí mít kontrolu nad svými daty a požadují jasné odpovědi na otázky, jak a kde jsou se jejich data spravují. To je věc, kterou ve společnosti Kaspersky bezvýhradně podporujeme a prosazujeme, když zdůrazňujeme význam transparentnosti v informačním prostoru. Nedávno jsme přesunuli zpracování dat od našich klientů do Švýcarska a tato změna chování vůči zákazníkům pomůže našemu úsilí, aby byly postupy zpracování dat v budoucnu bezpečnější a transparentnější. Firmy by si měly být vědomy, jak škodlivé by pro pověst jejich značky bylo ignorovat tyto výzvy,“ říká  Marina Titova  , vedoucí marketingu produktů pro domácnosti ve společnosti Kaspersky.

Kromě kroků prováděných poskytovateli služeb existují také opatření, která mohou podniknout sami uživatelé, aby udrželi sebe a své údaje v bezpečí. Společnost Kaspersky v této souvislosti některá doporučuje.

· Aktualizujte programy a operační systémy, kdykoli k tomu budete vyzváni. V rámci těchto aktualizací se opravují zranitelná místa, což znamená snížení pravděpodobnosti, že se naruší bezpečnost.

· Vybírejte si co možná nejbezpečnější šifrované Wi-Fi připojení, aby byly vaše počítače a informace chráněny před očima všemožných zvědavců. Můžete použít také řešení typu Kaspersky Security Cloud, které nabízí širokou škálu nástrojů, například kontrolu účtu, soukromé procházení webů, režimy blokování, anti-ransomware, zabezpečení mobilních zařízení a správu hesel.

· Pokud se musíte připojovat k veřejné Wi-Fi síti, zvažte použití virtuální privátní sítě VPN. Chrání vaše data a neuchovává historii navštívených webů, vyhledávacích dotazů ani jiných akcí, takže můžete zůstat chráněni před jejich potenciálním zneužitím.

· Měňte pravidelně hesla k účtům i výchozí hesla svého routetru a dalších zařízení. Výchozí hesla jsou příliš slabá a bývají často dostupná na internetu.

· Buďte stále ostražití vůči zdánlivě přesvědčivým, avšak škodlivým e-mailům, a ve všech aplikacích a službách mějte vždy na paměti ochranu soukromí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika