Výměna starého kotle je stále aktuální, bezúdržbové řešení získává větší oblibu

Program Nová zelená úsporám umožní dotaci

Chystáme se na výměnu našeho starého kotle a rádi bychom vybrali nějaké bezúdržbové řešení, které nás nebude stát tolik času. Co byste nám doporučil?

Před výměnou kotle je nutné zohlednit typ budovy, která bude vytápěna. Stará kamenná chalupa si žádá jiný výkon vytápění, než je tomu u zatepleného domu. Zásadní je také velikost vytápěného prostoru a počet osob, které v domácnosti žijí. Nejúspornějším, nejekologičtějším a téměř bezúdržbovým způsobem vytápění je tepelné čerpadlo, které získává tepelnou energii z okolního prostředí. Vyznačuje se vysokou účinností, vyspělou regulací a obvykle také možností vzdáleného ovládání a nastavování.

Tepelné čerpadlo současně umožňuje i letní chlazení, což žádný jiný zdroj neumí. Pořízení tepelného čerpadla představuje vyšší počáteční investici, avšak v rámci programu Nová zelená úsporám lze využít možnost dotací, díky kterým můžeme ušetřit až desetitisíce korun. Návratnost této investice je běžně mezi 5-8 lety, záleží samozřejmě na nákladnosti původního vytápění.

Dotace mohou tuto dobu významně zkrátit. Dalším bezúdržbovým řešením je vytápění elektřinou, ať již přímotopným elektrokotlem nebo elektrickým odporovým vytápěním v podlaze. Oba systémy jsou investičně nenáročné a dobře regulovatelné, ale provozně vysoce náročné a vyplatí se jen u domů a bytů s minimální tepelnou ztrátou.

Na dotaz odpovídal Jiří Svoboda, jednatel firmy Master Therm tepelná čerpadla



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky