Jak sladit květináče s interiérem

 Lidé pěstují rostliny a květiny v rozmanitých nádobách už od starověku. Jejich podoba se během historie mění. Přizpůsobuje se dobovému vkusu, mění se barvy i tvar a stále více se klade důraz na jejich praktičnost. To je důvod, proč stoupá obliba plastových samozavlažovacích nádob. Rostliny v nich můžete zalévat až třikrát méně často než v běžných květináčích a díky hladinoměru se nemusíte bát přelití a tím i poškození nábytku, na kterém květináč stojí.

Nádoba má podtrhnout krásu rostliny a nepůsobit rušivě

Květináč nemusí za každou cenu kopírovat materiály a styl bydlení. Snahou by mělo být interiér vhodně doplnit. I hladké tvary kvalitního plastu mohou ladit s historickým nábytkem. Jen doporučujeme barevnou střídmost.

Tmavší zákoutí prosvětlíte vhodnými květináči

Originální samozavlažovací květináč Calimera získal cenu Red Dot. Vznikl ve spolupráci s významným českým designérem Janem Čtvrtníkem.

Máte podlahové topení? Samozavlažovací květináč je ideální volba

Samozavlažovací květináče jsou vlastně dvě vzájemně propojené nádoby, které na sebe nasedají. Díky samozavlažovacím knotům v nádobách si květiny berou právě tolik vody, kolik potřebují. Jsou méně stresované a krásně prospívají. Pokud květináč postavíte na vytápěnou podlahu, nemusíte se bát, že kořeny přesušíte. Naopak, teplo pomůže vzlínání vody a rostlině se bude dařit jako nikdy.

Tmavší zákoutí prosvětlíte vhodnými květináči

Správně zvolený květináč dokáže doslova rozzářit i místo s nedostatkem světla či interiér vybavený tmavým nábytkem. Krásná rostlina v jasně barevném či světlém květináči dodá místu energii a dynamiku.

Zbavte se podmisek

Květináčům s podmiskami odzvonilo. Už nemusíte utírat přelitou vodu ani se trápit nad poničeným nábytkem či parapetem. Rostliny v samozavlažovacích květináčích jen tak nepřelijete. Ke sledování vody ve spodní nádobě slouží důmyslný hladinoměr. Navíc nebudete muset v době dovolené přemýšlet, koho poprosit, aby vám chodil zalévat květiny. Většinou totiž stačí dolít vodu jen jednou za dva až tři týdny.

Domácí zahrádka potěší každý den

Kdo jednou vyzkoušel vlastní čerstvé bylinky, nechce jinak. Malá interiérová zahrádka je v současnosti velikým trendem. Díky ní se cítíme blíž přírodě. Navíc bylinky výborně chutnají a odpuzují nepříjemný hmyz. Plastia, česká rodinná firma, doporučuje na bylinky menší samozavlažovací květináče. Sklízejte z nich bazalku, nízkou dobromysl a rychlené natě cibule, petrželky, celeru a řeřichy

Nádhernou zahrádku ve svém bytě můžete vykouzlit i díky jedinečné pěstební nádobě, kterou navrhl úspěšný český architekt a designér Jiří Pelcl. Bude se v ní výborně dařit pokojovým rostlinám: například šplhavnici, fíkusu, knoflíkovce, filodendronu.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry