Klid a nová energie. I útočiště před rychlým životem venku. To jsou barvy roku 2024

Redakce, 10.1.2024
Kuchyně Gorenje

O tom, jaké barvy budou vládnout celému roku, rozhodují každoročně odborníci několika společností. Pečlivě vybírají barvy, které odrážejí aktuální nálady a aspirace společnosti. Jejich rozhodnutí má obří vliv na nejrůznější odvětví včetně módy, návrhu interiérů, grafického designu a průmyslu, kde se barvy roku stávají součástí nových kolekcí. Jaké barvy ovládnou naše domovy v roce 2024?

Jednou z nejvýznamnějších společností, která udává barevné trendy, je společnost Pantone se systémem přesně definovaných přímých barev. Bez nich se neobejdou nejen grafická studia a tiskaři, ale také značná část světových módních a bytových návrhářů. Barvy roku ale vyhlašují i významní výrobci nátěrových hmot, hlavně PPG, Dulux a Sherwin-Williams nebo Benjamin Moore.

A jak se barvy roku vybírají? Významní designéři se snaží ve spolupráci s odborníky z několika oborů - hlavně z psychologie, sociologie, historie a interiérového designu - vystihnout aktuální náladu ve společnosti a odpovědět na potřeby lidí na měsíce dopředu. Inspiraci poskytuje i životní styl, příroda nebo umění. Barva roku se tak vlastně stává symbolem a reprezentuje témata, která jsou v daném období důležitá.

Škála ústředních barev pro nový rok je poměrně různorodá: od střídmých, neutrálních odstínů přes jemné pastelové až po hutné, syté barvy. Jedno klíčové téma je ale všechny spojuje. Tím tématem pro rok 2024 je pohoda a touha proměnit interiér na prostor, který přinese klid i novou energii a poskytne klidné útočiště před rychlým tempem každodenního života.

Meruňková drť podle Pantone

Barvou roku 2024 se podle Pantone stává barva šťavnatých meruněk, Apricot Crush. V porovnání s loňskou výraznou barvou Magenta jde o posun do jemnějšího a dobře kombinovatelného barevného spektra. Apricot Crush je nadčasová a velmi hravá doplňková barva, která si dobře rozumí se zemitějšími odstíny hnědé a olivové nebo výraznými odstíny tyrkysové.

Medově béžová barva Limitless podle PPG

Také PPG se odklonila od sytých a výrazných barev minulých let. Limitless je neutrální odstín béžové barvy se sladkým medovým nádechem, který působí přívětivě a nenásilně. I tato barva se skvěle kombinuje s dalšími barvami od jemných pastelových až po syté a intenzivní. Rozumí si i s různými materiály, jako je černý nebo barevný kov, kámen nebo beton.


Svůj výraz navíc mění i podle nasvícení: od jemně béžové při intenzivním umělém světle až po hřejivě žlutou barvu při nasvícení slunečními paprsky. Je ideální pro ty, kteří se bojí příliš odvážných barev. Je vlastně vítanou alternativou k jiné neutrální stálici – šedé barvě.

Další tvůrci trendů

Sherwin-Williams představil jako barvu roku 2024 „Modrou Reflexi“. Tento sytý modrý odstín má vyvolat klid a mír, a to je v dnešním hektickém světě více než vítané.


Také tomu ve firmě Benjamin Moore sáhli po modrém odstínu. „Blue Nova“ představuje velmi příjemný odstín se středními tóny modré a teplými podtóny fialové barvy. Barva je inspirována noční oblohou a působí mysticky; na jedné straně upoutá pozornost, na druhé dodá klid a hloubku. Skvěle se vyjímá nejen na stěnách, ale při vhodné kombinaci i na nábytku.

Odborník vás provede taji i záludnostmi barevných kombinací

Pokud se obáváte velkých vizuálních změn, nejlepší cestou, jak promítnout trendy do interiéru, jsou drobné doplňky: například polštářky, deky, vázičky, nebo náladové barevné osvětlení. Mnohem těžší je pracovat s velkými plochami, jako jsou stěny, koberce nebo nábytek.

A speciálně kuchyně, kde se barvy uplatňují nejen na dvířkách, ale i na pracovních deskách nebo obkladech mezi spodními a horními skříňkami, případně v ještě větší ploše. Barvy roku se mohou promítnout i do kovových prvků pro police a regálové systémy, kterými jde celek ozvláštnit, rozšířit a v jednotném stylu propojit s dalšími částmi bytu. V případě těchto velkých celků, jako jsou kuchyně a propojené prostory je už lepší se obrátit na profesionály.

„Součástí našeho servisu zákazníkům je odborné poradenství a 3D vizualizace návrhu kuchyně, případně i celého obytného prostoru s propojeným obývacím pokojem a vestavnými skříněmi v dalších částech bytu nebo domu. V případě výrazných barev pomůžeme najít optimální poměry s neutrálněji laděnými částmi, aby celek působil vyváženě, harmonicky a nadčasově,“ vysvětluje Lucie Pardubská, produktová manažerka KUCHYNĚ gorenje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně