Výsledky přijímacích zkoušek neplatí: šok pro žáky i rodiče

TNBiz, 27.4.2018

Na osmiletých gymnáziích se strhl v podvečer před prodlouženým víkendem pořádný poprask. Ředitelé podle portálu Deník dostali dopis od šéfa Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiřího Zíky, ve kterém anuluje výsledky testů z Českého jazyka pro uchazeče o osmiletý obor.

„Na základě dodatečné analýzy výsledků jednotných přijímacích zkoušek vyšlo najevo, že v testu pro 2. řádný termín z českého jazyka a literatury pro uchazeče o obory osmiletého studia je chybně ohodnocena úloha číslo 12. Správná odpověď je kromě odpovědi B, původně uváděné v klíči správných řešení, také odpověď C,“ zveřejnil část dopisu portál Deník.

Chybu neodhalila validační ani nezávislá komise, jaký dopad to bude mít na vyhlašování výsledků, zatím není jasné. "Dojde k přehodnocení výsledků jednotné přijímací zkoušky u testu z českého jazyka a literatury pro 2. řádný termín na osmiletá gymnázia," vysvětluje Ministerstvo školství tělovýchovy a mládeže v prohlášení.

„Uvedená chyba nás mrzí a omlouváme se žákům, rodičům i učitelům. Budu důrazně požadovat nejen prošetření, jak mohlo k takové systémové chybě dojít, ale i nápravu celé situace. V pondělí budeme dotčené školy informovat, jak dále postupovat při vyhlášení celkových výsledků přijímacího řízení,“ reagoval ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Cermat nyní provádí generování výsledkových dokumentů všech uchazečů o obory osmiletých gymnázií. Po tomto přepočtu budou dotčeným školám nově v informačním systému CERTIS vystaveny výpisy výsledků a vygenerovány opravené záznamové archy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy