Českých neplatičů alimentů přibývá, průměrně dluží téměř 100 tisíc

TNBiz, 25.3.2018

V Česku přibývá neplatičů alimentů. Dokazuje to i stoupající počet oznámení ohledně neplacení výživného. Asociace neúplných rodin odhaduje počet dlužníků už na 300 tisíc. Celorepublikový průměr dlužné částky se vyšplhal na téměř 90 tisíc korun.

Přestože v drtivé většině jsou dlužníky na alimentech muži, v tomto případě čeká marně na peníze od matky sedmiletého syna samoživitel z Královéhradecka. Žen je z celkového počtu neplatičů asi šest a půl procenta.

"Dluh má asi tak 20 až 25 tisíc. Kdyby ty peníze byly, tak bych měl na kroužky, co by mohl syn chodit," zoufá si otec. S ohledem na velikost kraje žije nejvíce dlužníků na alimentech v kraji Ústeckém. Celkový počet neplatičů se u nás pohybuje podle Asociace neúplných rodin kolem 300 tisíc.

A je tu i další alarmující číslo. Jak vyplývá ze statistik, policisté museli v prvních dvou měsících letošního roku řešit už 1476 oznámení na neplacení výživného. Pokud bude tento trend pokračovat, bude ten letošní rok patřit mezi rekordní.

 

"Vymahatelnost je obtížná v případě, kdy rodič podniká v šedé zóně nebo případně černé ekonomice. Pak má samozřejmě exekutor problém z něj jakékoliv finanční prostředky dostat," vysvětluje advokát Roman Bělohlavý.

Exekuce na mzdu nebo účet se pak míjí účinkem. A ani donucovací opatření - jako například zadržení řidičáku - často k ničemu nevede. Politici diskutují o další variantě jak samoživitelkám a samoživitelům pomoci. Za dlužníka by peníze mohl vyplatit stát a pak je od něj zpětně vymáhat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy