Okenní těsnění: nenápadný pomocník na důležitém místě

Kaučuk nebo guma? U oken důležitá otázka! Jde totiž o ty nejpoužívanější materiály pro výrobu okenního těsnění – nenápadné součásti oken, která pomáhá izolovat náš interiér. Podívejte se, u jakých typů oken můžeme těsnění z těchto materiálů najít a jaké jsou jejich základní charakteristiky a výhody.

Kaučuk nebo guma? U oken důležitá otázka! Případ č. 1: Natahované těsnění EPDM - síla syntetického kaučuku

Když se Evropané před pěti staletími poprvé setkali s kaučukem, zcela jistě netušili, s jak revolučním materiálem mají dočinění. Dnes se přitom s výrobky s přírodního i syntetického kaučuku střetáváme dennodenně a ani okenní těsnění, pro jehož výrobu se nejčastěji používá syntetický kaučuk EPDM (Ethylen Propylen Dien terpolyMer), není výjimkou. „Natahované těsnění EPDM, které se pro okenní těsnění používá již přes 25 let, můžeme najít u naprosté většiny hliníkových oken i u některých plastových oken,“ uvádí Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, tradičního českého výrobce plastových, hliníkových oken a dveří a zimních zahrad.

Největší předností tohoto typu těsnění jeho je životnost, která je minimálně stejně dlouhá jako životnost okna samotného. „Vyniká také vysokou pružností, a to i při nečekaných výkyvech teplot, odolností vůči UV záření i tvarovou stálostí. Špatně absorbuje vodu a je parotěsné, a i při vystavení extrémním podmínkám tak vůbec neztrácí své prvotřídní vlastnosti,“ říká Ing. Miroslav Culka a dodává: „Čas od času je pouze třeba věnovat zvýšenou pozornost jeho údržbě. K té se využívá speciální mazací přípravek doporučený výrobcem oken, který zajistí, že materiál nevysychá, a těsnění tak k sobě nezačne lepit.“

Případ č. 2: Extrudovaná guma nové generace

Druhým nejpoužívanějším materiálem pro okenní těsnění je extrudovaná guma nové generace, která bývá využívána zejména u plastových oken. Na rozdíl od natahovaného těsnění EPDM, které je do okenního rámu aplikováno až po svaření všech dílců okna, je extrudovaná guma již součástí okenních plastových profilů, ze kterých se okno a jeho rám svařuje. „Během výroby oken je přitom zároveň svařováno i toto těsnění. Díky tomu, že je pevně pospojováno po celém obvodu, a nikde tak nevznikají nepropojené spoje, je zajištěna ještě větší těsnící izolace okna,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka.

Velkou výhodou těsnění z extrudované gumy je to, že na rozdíl od natahovaného těsnění nevyžaduje tak pečlivou údržbu. „Doporučuje se jej pouze umývat spolu s čistěním vlastních oken a jejich rámů a vyvarovat se přitom použití jakýchkoli rozpouštědel a agresivních chemických látek,“ radí Ing. Miroslav Culka.

Ať už tedy kaučuk nebo guma, s kvalitním okenním těsněním si můžete být jisti, že zamezí průniku chladného vzduchu z exteriéru i průchodu teplého vzduchu ven, a vaše okna budou fungovat tak, jak mají!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry