Kupujeme bazén: zásadní otázky před výběrem bazénu

Jana Brožková, 14.6.2017
Jaký typ bazénu zvolíme? Slunce svítí, venku jsou příjemné teploty a v neposlední řadě přichází chuť na letní koupání. Rádi byste si pořídili nový bazén? Nejdříve byste se měli zamyslet nad těmito nejčastějšími otázkami. Následující tipy vám mohou pomoci s výběrem toho správného bazénu, poradí s koupí optimálního příslušenství a doporučí, jak ho správně začít používat.

 

Jaký typ bazénu?

Druh, velikost a hloubka bazénu závisí na tom, kdo a k jakému účelu ho bude používat. Bazény se v podstatě rozdělují na dva základní typy: nadzemní a zapuštěný bazén. „Nadzemní bazén je ideální pro případ, kdy nechceme řešit velké terénní úpravy v zahradě,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach, a dodává: „Finančně jsou dobře dostupné a na výběr je mnoho různých variant a provedení, ať už bazény s kovovou konstrukcí, s ocelovými stěnami nebo samonosné PVC bazény.“ Zapuštěné bazény jsou nejen větší finanční investicí, ale jsou také náročnější na zásahy do zahrady a samotnou stavbu. Problém může nastat i se stavebním povolením, které je předem potřeba vyřídit. Na druhou stranu nespornou výhodou zapuštěného bazénu je odolnost a životnost, bez poškození vydrží na zahradě i několik desetiletí.

Kam s ním?

Odpověď je jednoduchá. Na sluníčko. Na vodní hladinu by měly co nejdéle dopadat sluneční paprsky. Stín není ideální pro letní dovádění ve vodě. Při umístění je nutné počítat nejen s potřebnou plochou pod bazénem, ale i dostatkem místa okolo, aby přístup k němu a údržba byli snadné. Důležité je také myslete nad rostlinami a stromy v okolí. Padající květy, plody a listí přidělají víc práce. Nad bazénem i pod ním by nemělo vést žádné elektrické vedení. 

Co si koupit zároveň s bazénem?

V sortimentu bazénové techniky a příslušenství je z čeho vybírat. Podstatné je správné ošetření, právě na něm závisí životnost bazénu. Důležitá je nejen péče o bazén, ale i o vodu. Při koupi bazénu by tedy určitě neměla chybět bazénová chemie a filtrace. Právě ty udržují vodu v bazénu čistou a bez různých mikroorganismů. 

Bazénová chemie to jsou chlorové nebo bezchlorové přípravky, které se používají přímo k čištění nebo jako prevence proti řasám, k úpravě pH vody nebo k zazimování. Pokud se používá bazénová chemie, je důležité používat i bazénovou filtraci. Do menších bazénů stačí tzv. kartušová filtrace, do těch větších pak písková. Některé bazény se prodávají už v setu s filtrací. „Kartušová filtrace obsahuje papírovou kartušovou vložku, která je složena do tvaru připomínající harmoniku. Filtrační vložka se točí a zachycuje nečistoty,“ vysvětluje odborník z Hornbachu: „Správnou funkci kartušové filtrace zajistíte pravidelnou údržbou. Podle vytížení bazénu je nutné filtrační vložku po několika dnech vypláchnout čistou vodou a několikrát za sezónu vyměnit.“ Filtrace písková čistí vodu přes křemičitý písek, který zachytává většinu nečistot. Kromě toho zároveň pomáhá udržet správnou hodnotu pH. Čištění pískové filtrace záleží na vytížení bazénu. Doporučuje se proplach a výplach filtrace zhruba jednou za týden. Záleží na velikosti pískové filtrace, ale bez problémů zvládne udržet čistou vodu i v bazénech větších než je 16 metrů krychlových. 

Mezi další pomůcky na čištění bazénu a vody patří plovák na chlorované tablety, čistící houbičky, speciální vysavače, hladinové síťky a různé kartáče. Pro zachování čisté vody je před koupáním dobré použít zahradní sprchu a vaničku na omytí nohou. Chrání se tím bazén proti velkému množství nečistot. Také se hodí mít doma teploměr, bazénové hadice a tester na tvrdost vody. K vyššímu bazénu nezapomeňte pořídit schůdky.

Kdy je nejlepší doba bazén napustit?

Nejen v létě může být napouštění bazénu vodou problematické. Většina obcí má vyhlášky o využívání pitné vody, a to hlavně v letním období, kdy hrozí velká sucha. Je tedy důležité si předem přesně zjistit, ve kterých hodinách a jak dlouhou dobu je bazén z veřejného vodovodu nejlepší napustit. Tyto informace se můžete dozvědět na obecním nebo městském úřadě, popřípadě přímo ve vodárnách. Další variantou je pak možnost napuštění bazénu z objednané autocisterny. Vzhledem k měnícímu se klimatu je ideální stavět a napouštět bazén již v polovině dubna. Když se později oteplí, voda se velmi rychle ohřeje a prodloužíte si tak koupací sezónu.

 

Mohu se ihned po napuštění začít koupat?

To záleží na pH vody – kyselosti a zásaditosti roztoku. „Na stupnici pH by ideálně mělo být rozmezí 6,8 až 7,2. Pokud jsou výsledky v tomto rozmezí, můžete nejen začít s koupáním, ale také používáním chemických čisticích prostředků. V opačném případě se může stát, že by prostředky nemusely fungovat správně a voda by zůstávala znečištěna,“ upozorňuje Daniel Brychta. Tento problém se vyřeší snadno za použití speciálních přípravků na zvýšení či snížení pH. Před koupáním záleží také na vodě, jakou se bazén napustil. Pitná voda je už dobře ošetřena, začít koupat se tedy můžete hned. Pokud je ale bazén napuštěn vodou ze studně, pro jistotu je potřeba ji pročistit chlorovaných přípravkem. 

Tip na závěr

Dobrým pomocníkem pro udržení teplé vody je solární plachta. Pokud se bazén na noc přikryje, zmenší se tepelné ztráty nastřádané během dne. Může se využít jako přirozený ohřívač vody i ve dne, kdy plachta vstřebává sluneční paprsky a voda se ohřívá rychleji. Pokud nepatříte mezi zastánce solární plachty, je dobré si pořídit alespoň krycí plachtu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny