Epidemie postupuje: řádí příušnice, spalničky i žloutenka!

TNBiz, 19.4.2017

Základní i střední školy. Epidemie příušnic zasáhla Jihlavu. Řádí hlavně mezi dětmi. Každý týden přibývá 10 až 15 nakažených. Například na základní škole Seifertova nebo T. G. Masaryka.

Nemoc se šíří už tři měsíce nekontrolovaně mezi dětmi dál. Kromě základních se objevila i na několika jihlavských středních školách a také ve fotbalové akademii prvoligového klubu FC Vysočina.

Navíc jsou nakažené děti už i v dalších městech a obcích - třeba v Telči, Třešti nebo Batelově. Příušnice se přenáší slinami a vzduchem. Nejvíce ohrožení jsou mladí dospívající chlapci. Příušnice u nich mohou vést v krajním případě až k neplodnosti.

Na Severní Moravě se zase stále nedaří dostat pod kontrolu epidemii spalniček. Nakažených, mezi kterými nechybí ani lékaři a zdravotní sestry, už je 51, z toho 29 dětí. Kvůli nákaze dokonce museli na čas uzavřít i Vítkovickou porodnici.

Alespoň jedna dobrá zpráva: Žloutenka na Jižní Moravě je už na ústupu. Epidemie, která hlavně v Brně a okolí řádila na konci loňského roku, byla podle odborníků nejhorší za posledních 25 let. Nakažených bylo loni téměř 500. Letos jich je zatím 28.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy