Vesnické obchody mizí a z vesnic utíkají lidé!

Malé obchůdky, ve kterých se rádi stavují turisté, vesnické hospody, školy, pošty, ale i zdravotnická střediska pomalu, ale jistě mizí z malých a menších vesnic. Píše dnešní Právo. Například malých samoobsluh z původních téměř 20 tisíc zbyla za posledních dvacet let jen třetina. A jakmile mizí z vesnic služby, opouštějí je i jejich obyvatelé.

Vyplývá to z analýzy venkova Asociace malých a středních podniků a živnostníků. A po obchodech mizí z vesnic zejména mladí, ale i staří lidé. A také turisté. Proto přišel ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s plánem na obnovu a oživení venkova. Pokud plán projde, píše Právo, mohlo by být ve prospěch malých živností uvolněno asi čtvrt miliardy korun.

Ministr Jurečka tvrdí, že celkově by bylo pro oživení a podporu malých živností potřeba uvolnit 700 milionů korun. Pak by podle něj měl následovat program systematické podpory malých živností.

Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové jsou důvodem odlivu mladších ročníků neatraktivní životní podmínky na vesnicích, doplňuje Právo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy