Novinky od října: konec oslav, zavřené obchody i dražší pivo

TNBiz, 1.10.2016

Bič na recidivisty

Od října začne fungovat centrální registr přestupků, ve kterém se budou záznamy o přestupcích sčítat a uchovávat pět let. Od centrální evidence přestupků si ministerstvo slibuje snížení počtu recidivistů, kteří opakovaně páchají přestupky. Nyní by jim měly hrozit vyšší tresty. Evidovat se budou pouze vybrané přestupky. Například v oblasti ochrany majetku před alkoholismem či toxikomanií, proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo proti majetku.

Podle ministerstva byly doposud údaje o přestupcích shromažďovány nahodile a policisté nebo strážníci nemohli jednoduše ověřit, jestli člověk nepáchá stejné přestupky i jinde. Pokud tedy člověk spáchá přestupek, policista si díky registru ihned bude moci ověřit, s kým má tu čest. Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, která se dá za přestupek dostat, a to o polovinu.

Konec spontánních oslav

Venkovní oslavy a kulturní a společenské akce, které by mohly svým hlukem rušit ostatní lidi, budou muset od letošního října končit ve 22 hodin. Výjimku dostanou pouze ty akce, které budou včetně konkrétního data konání uvedeny v obecně závazné vyhlášce daného města nebo obce. Budete tak muset podat žádost, kterou schválí zastupitelstvo.

Omezení se nebude týkat rodinných oslav menšího charakteru. Pokud se vám venkovní akce nečekaně protáhne a budete svým chováním rušit noční klid, aniž by byla akce předem nahlášena, můžete dostat pokutu, a to do výše 10 tisíc korun, v případě opakování přestupku až 15 tisíc korun.

Konec nakupování o víkendech

28. září bylo posledním státním svátkem, kdy jsme si mohli ve velkých obchodech nakoupit. Od října totiž začíná platit zákon, podle kterého budou muset mít některé prodejny o sedmi státních svátcích zavřeno.

Mění se čas

Pro někoho vítaná změna, pro druhého zbytečnost, bez které by se bez problému obešel. V říjnu nás znovu čeká změna času, tentokrát z letního na zimní. V noci ze soboty 29. na neděli 30. října si ve 3:00 posuneme hodinky o hodinu zpět, na 2:00. Dobrou zprávou je, že se vyspíme o hodinu déle.

Další parkovací zóny

V další části Prahy začnou platit zóny placeného stání, tzv. modré zóny. Praha 8 je spouští od začátku října a v současnosti eviduje bezmála 10 tisíc registrovaných řidičů. Parkovné je vyjde na 600 korun ročně. Zóny budou vyznačeny pouze v Karlíně, Libni, Kobylisích a Ládví.

Pivo podraží

Pivo z produkce Plzeňského Prazdroje vzroste od října o 3 %. Pro milovníky zlatavého moku to znamená, že budou muset sáhnout hlouběji do peněženek. Hospodští od teď nakoupí desítku dráž o 60 haléřů za půl litru, dvanáctku až o korunu. Záleží na nich, o kolik ve skutečnosti pivo podraží, dá se ale předpokládat, že nejméně ve stejné výši.

Nová pravidla veřejných zakázek

Kdybychom neměli nový zákon o zadávání veřejných zakázek, mohlo by to ohrozit čerpání dotací z Evropské unie, vysvětluje ministerstvo pro místní rozvoj. Zadavatelům umožní mimo jiné vyloučit nespolehlivé uchazeče. Dostanou také více kritérií k hodnocení kvality nabídek a nebudou muset vybírat výhradně podle nejnižší ceny. Vítězné firmy také budou muset odkrývat své skutečné vlastníky.

Hypotéka jen na část domu

Banky začnou od října od klientů při poskytování hypoték požadovat, aby alespoň pět procent hodnoty nemovitosti zaplatili ze svého. Česká národní banka jim totiž doporučila, aby poskytovaly finanční prostředky na 95 % nemovitosti. A většina bank se tímto doporučením hodlá řídit. 

RWE v Česku končí

Řekli jsme ano změně k lepšímu - takovým sloganem se rozloučila společnost RWE, která se od 1. října bude oficiálně jmenovat innogy SE. Pro zákazníky chystá společnost lepší produkty a služby.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy