Dětský pokoj: jak správně zařídit pokojíček pro prvňáčka?

Půjde vaše dítě 1. září poprvé do školy? Pokud ano, je nejvyšší čas se na tuto novou životní etapu pečlivě připravit. Určitě nebude stačit jen nový penál se spoustou pastelek. Chcete-li, aby vaše dítě bylo ve škole úspěšné, je potřeba mu vytvořit vhodné zázemí i doma, v jeho pokojíčku. Předškolák bude potřebovat kvalitní pracovní prostor na psaní domácích úkolů, čtení a tvůrčí činnost. Jak zařídit, aby malému školákovi v pokoji nic nechybělo?

Ať už plánujete kompletní rekonstrukci pokoje nebo pouze změny ve vybavení, letní prázdniny jsou pro takovou změnu ideální příležitostí. Rodiče často využijí toho, že mají děti na prázdninách u příbuzných nebo známých, aby začali s přestavbou pokoje a do září bylo vše hotové. Pokud však změny před nástupem do školy nestihnete, nezoufejte. Využít můžete například i říjnové podzimní prázdniny.

Nebojte se poradit s bytovým designérem

Nevíte si rady, jak dětský pokoj správně rozvrhnout? „Spousta rodičů by svým dětem ráda vytvořila ideální prostředí, kde si budou moci hrát, učit se i relaxovat, bohužel je ale většina z nich limitována prostorem,“ poukazuje na problém Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny. Řešením může být konzultace situace s odborníkem. „Pokud už jste se rozhodli do rekonstrukce dětského pokoje investovat finanční prostředky, neváhejte se s žádostí o radu obrátit na bytového designéra nebo architekta. Mohou vám s úpravami výrazně pomoci a vyhnete se tak nucenému předělávání. Navíc náklady spojené s využitím služeb odborníků můžete v rámci rekonstrukce hradit i z úvěru určeného na bydlení,“ doporučuje Jitka Jechová. Celková cena za konzultace a navržení dětského pokoje začíná na 5 000 korunách. „Samozřejmě záleží na rozsahu prací, metrech čtverečních a stupni provedení návrhu,“ doplňuje architektka Kateřina Ždychová z OYE ateliéru.

Správně rozvržený dětský pokoj

Foto zdroj: OYE ateliér

Jak a kdy by měla rekonstrukce probíhat

Hned na úvod je potřeba zmínit, že změna pokoje by neměla být nijak drastická. Situace, kdy ráno dítě odejde do školy, a než se vrátí, změní se mu pokoj k nepoznání, není ideální. Vyvarujte se náhlých změn, které mohou být traumatické, a také pouhého nahrazování starých věcí novými. Snažte se být praktičtí a vžít se do svého dítěte. Psycholog Marek Navrátil poukazuje na to, že od určitého věku by se dítě na změnách mělo aktivně podílet: „Dítě tak zjišťuje, že je schopno v reálném měřítku ovlivňovat běh věcí, spolupodílet se na tom, jak jeho prostředí vypadá, ale také se učí zodpovědnosti za svůj prostor a to především za jeho úklid a údržbu.“

Neméně důležité je také načasování. „Nejvhodnější dobou pro rozsáhlejší rekonstrukce související s dětskými pokoji může být období letních prázdnin, když je dítě například na letním táboře nebo u babičky. Úpravy interiérů, které nejsou tak časově náročné, pak mohou být prováděny kdykoliv,“ říká Marek Navrátil.

Rozvržení pokoje do zón

A jak správně rozvrhnout prostor v dětském pokojíčku? Jelikož se z něj stává místo, kde už si dítě nebude pouze hrát, ale bude potřebovat také klid na učení, je dobré pokoj rozvrhnout do tří základních zón: na hraní, učení a odpočívání, resp. spaní. K čemu je takové rozdělení pokoje dobré? „Jakmile se pokoj ,rozzónuje‘, bude dítěti jasné, kdy je čas si hrát a kdy je čas jít spát. V dobře zrealizovaném pokoji se dítě může lépe soustředit na učení, protože ho nerozptylují rozházené hračky nebo lákavá postel,“ vysvětluje architektka Kateřina Ždychová.

Rozvržení do zón ale berte spíše jako takové vodítko při zařizování pokoje, než jako striktní nařízení, na jehož dodržování musíte dohlížet. „Dětský pokoj musí poskytovat hlavně pocit absolutního soukromí a bezpečí,“ doplňuje Kateřina Ždychová.

Čím jednotlivé zóny vybavíte, je na vás. Neměli byste ale zapomínat na několik obecně platných zásad. Pro umístění stolu je důležité správné osvětlení. Stůl by se měl nacházet u okna kvůli dostatku denního světla a na stole by neměla chybět správně umístěná lampička – pro praváka na levé straně, pro leváka na pravé, aby si při psaní nestínil rukou. Židli vybírejte ideálně polohovací, tedy aby bylo možné nastavit výšku sedáku i sklon opěradla. Jednak tím dbáte o zdravá záda vašeho dítěte a jednak předejdete tomu, že budete muset kupovat novou židli pokaždé, když trochu povyroste.

Schéma zdroj: OYE ateliér

Při rozhodování, kam umístit postel, doporučujeme zvolit místo v rohu pokoje nebo alespoň u stěny. „Postel by nikdy neměla být umístěna na ,hlavní trase‘ pokoje, ale trochu stranou,“ potvrzuje psycholog Marek Navrátil. Hlava postele by neměla být natočená zády ke dveřím, ani by za ní neměl být volný prostor, jinak se dítě nebude cítit bezpečně.

Kde vzít na rekonstrukci peníze

Že rekonstrukce dětského pokojíčku nemusí být zrovna levnou záležitostí, je asi jasné každému rodiči. Na druhou stranu asi málokdo pochybuje o tom, že se jedná o změnu nezbytnou pro další rozvoj dítěte. Navíc pokud rekonstrukci provedete dobře, může to být na dlouhou dobu rekonstrukce poslední. „V případě, že se rozhodnete si na rekonstrukci pokoje půjčit, je výhodnější dát přednost úvěru od stavební spořitelny před běžným spotřebitelským úvěrem. Můžete tak ušetřit i desítky tisíc,“ upozorňuje Jitka Jechová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry