Více světla a méně tmavých koutů ve vašem interiéru

Nejen klasická střešní okna, ale i světlíky řeší problém domů a budov s nedostatkem denního světla v interiéru. Světlíky zajistí jeho přísun v domech s plochou střechou nebo s mírným sklonem a zvýší komfort bydlení v místnostech, které jsou situovány uvnitř budovy nebo v hlubších místnostech s malými fasádními okny. Světlíky navíc dokážou uspořit energii, která by se jinak spotřebovala za umělé osvětlení. Otvíravé varianty pak přispějí k lepšímu větrání, a zvyšují tak kvalitu vnitřního prostředí.

Denní světlo a čerstvý vzduch jako základ kvalitního bydlení
Uvnitř budov trávíme až 90 % svého času. Ať už jsme doma nebo v práci, potřebujeme čerstvý vzduch a dostatek denního světla. Přesto se ve veřejných budovách, mateřských školách či kancelářských budovách setkáváme s prostory bez přísunu čerstvého vzduchu a přímého slunečního světla. Společnost VELUX dlouhodobě usiluje o změnu a zvýšení kvality vnitřního prostředí. Jedním z nástrojů, jak přivést dostatek denního světla a čerstvého vzduchu i do budov s plochou střechou jsou právě světlíky. Tam, kde tvar střechy neumožňuje použít střešní okna, jsou světlíky užitečným pomocníkem. Můžeme je použít např. k prosvětlení v hlubokých místnostech s malými fasádními okny nebo dlouhých chodbách či čekárnách veřejných budov. Novým trendem se stalo využití světlíků i v rodinném bydlení jako přirozený zdroj denního světla v koupelnách, ložnicích či kuchyňských koutech orientovaných dále od fasádních oken.

„Denní světlo a čerstvý vzduch mají pro člověka zásadní význam, ovlivňují totiž nejen jeho psychickou pohodu, ale především jeho zdraví. Dostatečně prosvětlená místnost by proto měla být základním stavebním prvkem moderní architektury. Ani objekty s plochou střechou by neměly být výjimkou. Společnost VELUX nabízí světlíky, které slouží nejen k prosvětlení, ale umožňují i větrání interiéru a v případě potřeby i zastínění,“ vypočítává vlastnosti nejprodávanějších světlíků na světě Ing. arch. Klára Bukolská z VELUX Česká republika.

Dvě varianty světlíků pro plochou střechu
Světlíky VELUX jsou k dispozici ve dvou variantách. První, neotvíravý světlík, je finančně příznivé řešení pro všechny prostory, kde je díky hloubce dispozice nutné použití horního osvětlení.

Druhá varianta, elektricky otvíravý světlík, přispívá mimo maximální prosvětlení interiéru díky umístění ve střeše i k účinné výměně vzduchu v místnosti. „Otevřete-li jej společně s fasádními okny, docílíte takzvaného komínového efektu. Teplý, vydýchaný vzduch stoupá nahoru, odkud skrze světlík odchází z místnosti. Svěží vzduch pak vejde skrze fasádní okno,“ vysvětluje Klára Bukolská. Právě krátké a intenzivní větrání vzniklé komínovým efektem je nejúčinnější.

Dešťový senzor umístěný na rámu okna navíc zajistí zavření okna už při prvních kapkách, není proto důvod se obávat žádných nepříjemných překvapení. Ovládání světlíku je jednoduché, a to pomocí bezdrátového dálkového ovladače, který je programovatelný a kompatibilní s IO-homecontrol® technologií, takže umožňuje současně ovládat také střešní okna a stínění dodávané společností VELUX či jiné prvky ze skupiny IO-homecontrol® (např. stínění fasádních oken, garážová vrata apod.).

Světlík VELUX, který je na českém trhu už od roku 2009, je zasklen izolačním dvojsklem s tvrzeným venkovním sklem a lepeným vnitřním sklem pro větší bezpečnost. Z horní strany je navíc opatřen akrylátovou nebo polykarbonátovou kopulí, která zaručuje správný odtok vody.

Energetická úspora a funkčnost bez kompromisů
Základní konstrukční myšlenka světlíku spočívá v důrazu na co nejnižší tepelné ztráty; toho je dosaženo vhodným výběrem materiálů a vlastní konstrukcí světlíku, tj. energeticky úsporným zasklením pod vnější kopulí a izolací uvnitř rámu. Výsledkem je světlík s větší energetickou efektivitou, než jakou má většina ostatních výrobků na trhu. Dalším faktorem, kterým světlíky VELUX vynikají, je jejich rychlá a jednoduchá montáž. Jedná se tak o výrobek bez kompromisu. 

Více informací najdete na www.velux.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba