Zájem o vytápění na LPG roste

Ty nejmrazivější dny letošní zimy už máme za sebou, jaro se pomalu blíží a s ním i každoroční zjištění částky, kterou jsme za zimu protopili. Stále více majitelů rodinných domů se přiklání k finančně i environmentálně výhodné variantě vytápění, kterou představuje LPG, zkapalněný plyn. Nahrávají tomu rostoucí ceny vody a elektřiny a vážné úvahy vlády o zrušení osvobození zemního plynu od daně na vytápění a zavedení uhlíkové daně, kvůli které by mohlo uhlí zdražit až o polovinu.

Nárůst počtu rodinných domů vytápěných zkapalněným plynem potvrzuje také společnost Flaga, největší dodavatel LPG paliva v České republice. „O naše řešení pro vytápění domů pomocí LPG je stále větší zájem. Zejména v místech, kde není možnost zavést zemní plyn, ale nejen tam,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Flaga, Ľubomír Žiak. Díky vysoké výhřevnosti a nízké počáteční investici, která zahrnuje instalaci zásobníku a pohybuje se v rozmezí 30 až 35 tisíc korun, ušetří domácnosti topící na LPG oproti topení na elektřinu v průměru až 20 % nákladů, což představuje několik tisíc korun ročně. Vytápění na LPG je v mnoha případech dokonce výhodnější než tepelné čerpadlo - především v situacích, kdy je potřeba brát velký ohled na výši počáteční investice, a u domů s nižší spotřebou energie. 

Zkapalněný plyn je uložen v zásobníku umístěném v blízkosti domu. Při odběru je převeden zpět do plynného skupenství a potrubím veden do budovy, kde je pak využíván na vytápění, ohřev vody nebo při vaření. Stále větší oblibě se pak těší podzemní zásobník, který nijak nenarušuje vzhled okolního prostředí. „Většina lidí dává přednost možnosti si u nás tento zásobník spíše pronajmout, než si koupit svůj,“ dodává Ľubomír Žiak ze společnosti Flaga. Množství plynuzásobníku si každý může snadno kontrolovat sám, jeho doplnění provádí profesionální firmy.

Kromě finančních výhod představuje zkapalněný plyn také výraznou pomoc životnímu prostředí. Vzniká totiž jako druhotná surovina při těžbě plynu, ropy nebo při její rafinaci. „LPG hoří čistě, množství emisí, uvolňované při jeho spalování, je několikanásobně nižší než při využití pevných paliv,“ uzavírá Žiak.

Více na www.flaga.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy