Tanec mezi sporákem a lednicí

Living, 29.10.2004


Tanec mezi sporákem a lednicí

 

Spotřebiče tvoří základ každé kuchyně, nevyplácí se na nich příliš šetřit, budete je používat každý den. Proto věnujte jejich výběru zvláštní pozornost.

 

Určitě budete potřebovat lednici, varnou desku, možná i troubu (klasickou i mikrovlnnou), každá hospodyně ocení i myčku nádobí.

 

Nezbytná lednice

Až budete vybírat lednici, měli byste si ujasnit, zda vám skutečně bude stačit model s malým objemem, anebo budete potřebovat větší vzhledem k tomu, že na nákup chodíte jednou za týden i méně často. Malou chladničku koupíte i jako vestavbu do spodní skříňky – podobnou nabízí například AEG z řady Santo za 14 000 , u podobných modelů se ale předpokládá koupě dvojčete v podobě vestavěného mrazáku, táž firma je označuje jako Arktis a stojí o dva tisíce korun víc. Toto řešení je sice lákavé, v malé kuchyni byste sice získali větší prostor na pracovní desce, přišli byste ale o 60 centimetrů místa vhodného pro spodní skříňky. Záleží sice na konkrétním prostoru, ale pro malou kuchyni bude zřejmě vhodnější zvolit vestavbu klasické kombinace. Vestavné modely mívají sice proti totožným volně stojícím o něco menší vnitřní objem, podle odborníků to není až tak velký rozdíl, vestavba navíc dodá vaší kuchyni kompaktní vzhled.

Volně stojící lednice ale může zahrát roli designového kousku a hodí se například tam, kde na ni v rámci linky není místo, zato se ale hodí třeba do protilehlého rohu místnosti. Nemusíte se obávat, že se příliš naběháte – v malé místnosti krok navíc neznamená tolik úsilí navíc.

 

Stačí dvě plotýnky?

Pokud si uvědomíte vlastní „technologii“ vaření, zjistíte, že i u toho nejsložitějšího jídla jen málokdy obsadíte víc než dva hořáky. Proto, pokud opravdu počítáte každý centimetr, mohla by vám stačit plotýnka pro dva hrnce.

Prakticky každý výrobce nabízí dvojplotýnky, ať už v plynovém, anebo elektrickém provedení. Za necelé čtyři tisíce korun koupíte plynovou desku od firem Bosch nebo Mora v nerezovém provedení. Jestliže chcete jít s dobou, můžete zvolit plyn na sklokeramické desce – kupte desku Fagor 2MCF-2GX za sedm tisíc. Elektrické vaření na sklokeramice není ale o tolik dražší – od výrobce Mora koupíte dvouplotýnku už za 6500 korun.

 

Jakou troubu

Pokud si nepotrpíte na vepřo, knedlo, zelo a dáváte přednost rychlému jídlu v lehkém italském stylu, nemáte důvod pořizovat klasickou troubu. Pizzu rozmrazíte a upečete i v mikrovlnce a ještě ušetříte místo.

Pro nevyužitý roh se výborně hodí například oblé modely z řady Max od firmy Whirlpool, jejichž zadní část kopíruje tvar talíře, takže se lehce úhlopříčně zasunou až k zádům linky. Mají objem 13 litrů a žádné z nich nechybí ani gril.

Pokud ale zatoužíte i po klasickém pečení, zvolte kterýkoliv z modelů vybavených kombinací s horkým vzduchem. Cenové rozpětí je obrovské – už za šest tisíc korun koupíte model MVVG 731 od firmy Clatronic, na opačném pólu stojí třeba trouba od výrobce Whirlpool MT 68 za 16 000 . Ceny se liší nejen podle značky, ale odvíjejí se i od výkonu, vnitřního prostoru, počtu kombinací mikrovln s horkým vzduchem, grilem, způsobu ovládání či povrchové úpravy.

V extrémně malé kuchyni se možná nenajde místo pro umístění vestavné mikrovlnné trouby, výrobci kuchyní ale určitě nabídnou možnost podvěsit ji pod horní skříňku – čím méně přístrojů a pomůcek bude stát na pracovní desce, tím více místa zůstane na přípravu jídla. Základní pravidlo velí dodržet podmínky pro větrání trouby, proto pečlivě čtěte pokyny výrobce.

 

Další informace najdete v Living Kuchyni č. 3/2004

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně