Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  15.10.2002 09:59:55

V přímé volbě prezidenta by asi vyhrál Klaus nebo Pithart


PRAHA (ČIA) - V přímé volbě prezidenta by podle agentury SC&C pro dnešní Mladou frontu dnes nejvíce lidí volilo Václava Klause nebo Petra Pitharta. Na třetím místě by se nejspíše umístil Otakar Motejl. Ostatní kandidáti, kteří byli dosud oficiálně navrženi, již dost ztrácejí. Klausova strana začala minulý týden bojovat o přímou volbu prezidenta. ODS se také netají tím, že by nejraději prosadila jednokolové prezidentské volby, ve kterých by měl Václav Klaus velkou šanci zvítězit. Zatímco totiž v prvním kole volby by Klaus získal přes 27 procent hlasů, v případném druhém kole by podle odborníků již ztrácel. ODS je tak proto připravena učinit téměř cokoli, aby její odcházející předseda dostal šanci ucházet se o prezidentský post v přímé volbě. "Budeme co nejvstřícnější k případným návrhům vládní koalice. Nechceme v žádném případě, aby našli důvod, proč přímou volbu zamítnout," říká místopředseda ODS Miroslav Beneš.

Nebude to ale lehké, neboť ačkoli všechny demokratické strany zastoupené v Parlamentu podporují přímou volbu, rozhodně nehodlají podle MfD Klausovi cestu na Hrad ulehčovat. ODS však sází na to, že si vládní strany nedovolí tuto nabídku odmítnout - zvláště když ČSSD, unionisté i lidovci měli přímou volbu ve svém volebním programu. ODS odmítá rovněž námitky, že na změnu ústavy a přípravu všech detailů volby už není čas. "Když bude vůle, je možné všechny potřebné změny přijmout ve zrychleném tempu," tvrdí Beneš.

Václavu Havlovi vyprší mandát v únoru 2003. "Od ODS je to nezodpovědné," namítá místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. "Mají dost fundovaných právníků, aby věděli, co by to způsobilo. Jak vůbec mám spoléhat na důvěryhodnost partnera, který v takové důležité věci tak najednou otočil?" Šéf poslanců Unie svobody Karel Kühnl naopak naznačil, že ofenziva ODS by u něj mohla mít šanci. I když radost z toho nemá. "ODS si prostě dělá legraci z ústavy," říká Kühnl.

Z průzkumu agentury SC&C pro MfD vyplývá, že předběžně by Václav Kalus (ODS) získal 27,6 procenta hlasů, Petr Pithart (KDU-ČSL) 21,4 procenta, Otakar Motejl (ČSSD) 17,9 procenta, Miloš Zeman (ČSSD) 10,2 procenta, Jaroslava Moserová (ODA) 9,8 procenta, Jaroslav Bureš (ČSSD) 8,3 procenta, Miroslav Kříženecký (KSČM) 4,2 procenta a Martin Potůček (ČSSD) 0,6 procenta.

-heh-,-ak-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688