Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  05.09.2002 10:02:04

Akcie: Pražská burza včera přerušila svůj sestupný trend a index PX-D si připsal 1,2% na 1.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.9.2002

      Komentář k trhům

      
  • Pražská burza včera přerušila svůj sestupný trend a index PX-D si připsal 1,2% na 1.117,7 bodu. Důvodem byl obrat ve vývoji na zahraničních trzích. Nejvíce se o to zasloužily akcie Komerční banky, které vzrostly o 2,1% zpět nad 1.600 . Akcie banky opět patřily k nejvíce obchodovaným titulům. Tvořily téměř polovinu celkových obchodů s akciemi. Aktivita na trhu byla průměrná, objemy obchodů dosáhly 466m . Trh podpořily také akcie Českého Telecomu, který si polepšil o 1,0%. Největší zisky si připsaly akcie Philip Morris ČR, které posílily o 2,2%. Relativně nejhůře se vedlo akciím Českých radiokomunikací, které si připsaly pouze 0,1%.
  • Očekáváme, že trh bude dnes opět posilovat.
Komentář k zahraničním trhům

      
  • Americké akcie včera posílily, jelikož silný propad akcií přilákal kupce. Index Dow Jones si připsal 1,4% a Nasdaq si polepšil o 2,3%. Nicméně, investoři zůstávají opatrní před dnešními výsledky Intelu, pátečními důležitými ekonomickými daty o trhu práce a také ohledně situace okolo útoku na Irák. Investoři nakupovali akcie technologických společností i přes horší výsledky National Semiconductor a další downgrade akcií Intelu. Dařilo se i výrobcům telekomunikační techniky Nortel Networks, Lucent Technologies a SBC Communications. Automobilky pozitivně reagovaly na dobrá čísla o srpnových prodejích automobilů. Akcie General Motors, Ford a DaimlerChrysler posunuly trhy výše. Dnes bude trh pečlivě sledovat výsledky Intelu.
  • Evropské akcie včera posilovaly jelikož nízké ceny akcií přilákaly tzv. bargain hunting. Index Eurotop300 si polepšil o 0,6% a Eurostoxx50 vzrostl o 0,9%. Tahounem byly akcie Carrefour v reakci na zprávy o výrazném růstu tržeb v posledním měsíci. Zároveň se dařilo akciím Nestle, jelikož investoři očekávají, že společnost nebude přeplácet při očekávané akvizici Hershey Foods. Akcie tabákové společnosti Gallaher výrazně posílily poté co společnost překonala očekávaní trhu při oznámení výsledků hospodaření. Proti trhu se pohybovaly akcie BP, která snížila svůj odhad produkce pro tento rok. Ztrácely rovněž akcie společností Logica a International Power, jelikož obě společnosti snížily svoje očekávání hospodaření na tento rok. Dnes budou důležité výsledky společností Diageo, PPR a také amerického Intelu.
Komentář ke společnostem

       Český Telecom

      
  • Český telekomunikační úřad (ČTÚ) stanovil maximální ceny za propojení pevných telekomunikačních sítí, které klesla o 30-36%. Ceny platí jak pro hovory mezi pevnými telekomunikačními sítěmi tak i pro hovory z mobilních sítí končící v pevné síti. ČTÚ pro stanovení ceny použil metodu LRAIC (dlouhodobé přírůstkové náklady), když předtím používal metodu plně alokovaných nákladů.
  • Snížení propojovacích poplatků je negativní pro Český Telecom. Společnost má největší podíl na trhu pevných linek a tedy i největší procent ukončených hovorů. Snížení propojovacích poplatků bude mít tedy negativní dopad na výnosy společnosti, který by měl převážit nad snížením nákladů v podobě placených propojovacích poplatků ostatním operátorům. Zároveň je snížení propojovacích poplatků pozitivní pro mobilní operátory, kterým se sníží významná položka provozních nákladů. Efekt snížení ceny za propojení by však měl být částečně kompenzován zvýšením provozu, pokud dojde i ke snížení ceny hovorného.
České radiokomunikace

      
  • Společnost oznámila, že v rámci restrukturalizace se rozdělila na tři úseky telekomunikační služby, šíření televizního a rozhlasového signálu a správa majetku. Společnost také hodlá rozšířit spektrum nabízených služeb o internetové a hlasové služby.
  • Nové organizační uspořádání společnosti je krok správným směrem, jelikož mnohem lépe bude odrážet příspěvek jednotlivých divizí k hospodaření společnosti a tím dojde i ke zlepšení celkového řízení společnosti. Fakt, že společnost hodlá sama proniknout na trh hlasových a internetových služeb je důsledkem vítězství TDC v privatizaci Českého Telecomu. Tyto služby zatím nabízel společný podnik Contactel. České radiokomunikace tak pravděpodobně prodají svůj podíl v Contactelu TDC.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688