TNBiz (TN.cz)
30.10.2017 12:48:38

Česko sčíta škody po vichřici. Víte, jak žádat o náhradu?

Českem se prohnala ničivá vichřice, která trhala střechy a vyvracela stromy po celé republice. Tisíce domácností se ocitly bez proudu. Lidé pomalu začínají sčítat škody, které jsou mnohdy katastrofální. Spoustu lidí tápe, jak má po bouřkách, které jim napáchaly škody, postupovat.

Češi začínají sčítat škody po zuřivé vichřici. K tomu, aby jim je ale pojišťovna zaplatila a nemuseli peníze na opravy dávat ze svého, musí postupovat velmi obezřetně. Při chybném jednání mohou přijít o spoustu peněz.

Důležité je se na příchod vichřice připravit, podle České asociace pojišťoven (ČAP) je potřeba před příchodem větru a krupobití zajistit okna a upevnit všechny volné předměty, ze kterých se v bouři stávají smrtelné zbraně. 

V případě škod se mají lidé pokusit minimalizovat vznik dalších škod. Vše je nutné důkladně dokumentovat. "Nemusíte čekat s odstraňováním škod a záchrannými pracemi na příchod pracovníka pojišťovny. Všechny škody ale nejdříve vyfoťte nebo natočte a pořiďte seznam zničených a poškozených věcí," uvádí ČAP.

Po zdokumentování škod přichází na řadu samotný kontakt s pojišťovnou. Pro řádné nahlášení pojistné události potřebujete číslo pojistné smlouvy, případně stačí osobní údaje, podle kterých už pojišťovna smlouvu vyhledá.

Dále bude třeba pojistný produkt, z kterého škodu uplatňujete, důležitý je telefonický kontakt na vás a další informace o škodě, kdy přesně nastala, co bylo poškozeno, kdo poškození zjistil. Lidé by si měli pořídit seznam a výši zachraňovacích nákladů.

Nahlásit škodu by měli bezprostředně, většina pojišťoven kromě osobního kontaktu a telefonického centra nabízí také on-line formuláře.

"Již v rámci prvních prohlídek mohou klienti požádat technika také o výplatu zálohy na pojistné plnění, která může být až 50 % z předpokládaného pojistného plnění. Tuto zálohu klienti obdrží do několika dnů, aby mohli začít opravovat poškozený majetek. Po ukončení likvidace pojistné události jim pouze doplatíme zbytek pojistného plnění," radí mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Je-li patrný vývoj škod, vše až do příjezdu pracovníka pojišťovny důsledně zaznamenávejte. Poškozených věcí se nezbavujte a pokud je to možné, shromážděte k poškozeným věcem účty, záruční listy, faktury a pod.

Náhrada škody od dopravců:

Škody ale nevznikají jen přímým úderem vichřice, vlaky a autobusy nabírají kvůli popadaným stromům dlouhá zpoždění. I v tomto případě lze žádat o náhradu z jízdného, konkrétní podmínky jsou závislé na provozovatelích, protože Česko má až do prosince roku 2019 výjimku z unijního nařízení z roku 2007.

Co ale dělat, když se kvůli tomu nedostanete do práce? Vzhledem k tomu, že se v případě vichřice jedná o nepředvídatelné přerušení provozu, má zaměstnanec podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb. povinnost poskytnout pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu. To platí ale pouze v případě, že se zaměstnanec nemohl do práce dostat jiným přiměřeným způsobem.

Kompenzaci od dopravce ale za ušlý zisk člověk žádat nemůže. "Odškodnění nelze uplatnit u žádného dopravce, nejen u ČD. Toto platí obecně jak v železniční dopravě, tak v jiných druzích dopravy," komentoval odškodnění v případě ušlého zisku mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský a dodal: " Pokud jde o návratky nevyužitých jízdenek, peníze za zaplacené a neprojeté jízdenky z důvodů vichřice se samozřejmě vracejí."

Vzniklá škoda kvůli výpadku elektřiny:

Dalším problémem bývá často dlouhodobý výpadek elektřiny, bez ní se po nedělním řádění vichřice dlouhodobě ocitly tisíce domácností. V případě živelných událostí vyhlašují provozovatelé prostřednictvím médií stav nouze. Lidé mohou kompenzaci žádat po distributorech pouze v případě, že došlo k odstávce elektřiny bez oznámení, které ale měla společnost vydat.

"Veškerých komplikací spojených s přerušeními dodávky je nám líto, vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní kalamitu velkého rozsahu, ale nelze škody vyvolané touto kalamitou po distributorovi uplatňovat. Vlivu přírodních živlů, jako jsou vichřice a orkány, nelze předem zabránit," potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty