Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.07.2017 16:28:52

Kvartální zisk Coca-Coly po výměně šéfa těsně překonal odhady

Koktejl složený z nižších nákladů a z vyšších cen pomohl nápojovému gigantu Coca-Cola ustát slabší tržby během jarního čtvrtletí. Dnešní kvartální výsledky jsou prvními, které firma reportuje pod novým vedením. Nový generální ředitel James Quincey už slíbil, že sníží náklady o dodatečných 800 milionů dolarů. Akcie v úvodu dnešního obchodování na Wall Street odepisovaly téměř 1 procento, propad ale do půl hodiny umazaly.

Coca-Cola, která je největším výrobcem perlivých nápojů na světě, prodala část stáčíren a plníren a zaměřuje se na nové produkty, které mají rozšířit nabídku mimo oblast sladkých šumivých nápojů. V dubnu oznámila, že propustí pětinu zaměstnanců a že chce do roku 2019 ušetřit ročně 3,8 miliardy USD.

Quincey, který 1. května převzal otěže po Muhtaru Kentovi, by chtěl dokončit vyčlenění stáčíren, jejichž reorganizace způsobuje dodatečné náklady a podepsala se i na nižším příjmu za reportované čtvrtletí. Na dědictví svého předchůdce ale staví i v jiném ohledu. Coca-Cola by se podle něj měla zaměřit na růst tržeb spíše než na objem výroby nápojů.

Zisk společnosti ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 60,2 procenta na 1,37 miliardy USD. Příčinou jsou právě mimořádné náklady souvisejícím s reorganizací stáčíren v Severní Americe. Bez mimořádných nákladů ale zisk překonal očekávání, hlavně díky poptávce po zdravějších nesycených nápojích a verzích jejích oblíbených nápojů bez cukru.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 59 centů. Analytici v anketě Bloombergu očekávali zisk 58 centů na akcii. Příjmy se ve čtvrtletí snížily o 16 procent na 9,7 miliardy USD. Za poklesem je nutné hledat kromě zmíněných stáčíren také vývoj směnných kurzů.

„Naše výkonnost nám dává důvěru, že dosáhneme finančních cílů pro celý rok, a to i navzdory náročným podmínkám,“ uvedl Quincey v dnešním prohlášení.

Jednou z vizí nového šéfa je vystrnadit ze světel reflektorů stejnojmennou kolu a přeměnit Coca-Colu na kompletní nápojovou firmu. Sycené nealkoholické nápoje ale nadále tvoří většinu jejích tržeb. Firma v této kategorii naráží navíc na ostražitost zákazníků, kteří více dbají na svoje zdraví. Řešení hledá v menších plechovkách a lahvích, které plní méně kalorickými nápoji a u kterých má také vyšší marže. S proměnlivými chutěmi zákazníků se ale potýká i konkurence, třeba PepsiCo nebo Dr Peppes Snapple Group.

Zdroje: Coca-Cola, BBG, ČTK

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.07.2019Výsledky Coca-Coly za 2Q19 překonaly odhady Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688