Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2017 17:20:27

Na trhy dorazil ziskový optimismus. Je tu ale jeden skrytý problém


Na trzích probíhá intenzivní diskuse, zda se americké akcie po svém osmiletém býčím trhu nedostaly do bodu, kdy jsou již příliš drahé. V podstatě jde o diskusi o ziskovosti korporátního sektoru. Analytici nyní čekají, že zisky na akcii v indexu S&P 500 dosáhnou v příštím roce 145 dolarů. Poměr současných cen akcií a těchto zisků PE pak nedosahuje nijak extrémní hodnoty 16,8. Pokud ale použijeme zisky dosažené minulý rok, vyjde nám, že PE dosahuje hodnoty 22,5 a ta již budí obavy, upozorňuje Nir Kaissar pro Bloomberg. Jestliže pak použijeme desetiletý průměr zisků, dojdeme k hodnotě PE ve výši 26,9. 
 
Obavy z předražených akcií tak u každého investora závisí na jeho důvěře v další růst zisků. Až donedávna jí na trhu moc nebylo a zdálo se, že dlouholetý býk již ztrácí na síle. Pak ale zisky začaly opět prudce růst. Ve třetím čtvrtletí minulého roku se meziročně zvýšily o 1,7 %, ve čtvrtém o 8,5 % a v prvním čtvrtletí tohoto roku dokonce o 17,7 %. Býci jsou zpět. Dlouhodobější vývoj zisků společností zahrnutých v indexu S&P 500 shrnuje následující obrázek: 



Je tedy opravdu vše v pořádku? Detailnější pohled na čísla ukazuje, že zřejmě ne. Roste totiž počet společností, které vykazují ztráty. Podle mých odhadů jich v roce 2014 bylo 3,4 %. V roce 2015 to již bylo 8,3 % a v roce 2016 dokonce 10,1 %. Vývoj podílu firem dosahujících ztrát od roku 2000 shrnuje druhý graf:



Z pohledu do historie je zřejmé, že růst podílu ztrátových firem sebou obvykle přináší problémy. To dává smysl: Jestliže ekonomika bojuje s útlumem, stále více společností dosahuje ztrát. A pokud se ziskům nevede dobře, ceny na to nakonec reagují odpovídajícím způsobem. Podíl ztrátových firem stále nedosahuje hodnot, které jsme pozorovali během posledních dvou útlumů. V roce 2002 dosáhl 19,4 %, v roce 2009 poklesl na 17,1 %. I tak by se ale investoři neměli ze současného růstu zisků tolik radovat. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

16.05.2023Průmyslová výroba v březnu solidně rostla, důvod k velkému optimismu to ale není Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
17.11.2022Skrytý optimismus megatechnologií Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688