Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2017 15:11:11

Socialista Corbyn dohání Mayovou, hrozba volebního patu děsí libru


Už několikátý průzkum v pořadí naznačuje snižující se náskok britských vládních konzervativců před labouristy před červnovými předčasnými volbami. Poukazuje na možnost volebního patu, který by mohl ohrozit vyjednávání o brexitu. Libra reaguje poklesem a posiluje akciový index FTSE 100.
 
Dnes vydaný průzkum organizace YouGov naznačil, že konzervativci nemusí získat většinu v dolní sněmovně. Ta je klíčová jak pro pohodlné vládnutí, tak pro to, aby sněmovnou prošel plán na brexit v podobě, v jaké si ho konzervativci představují. Mayová se stále drží teze, že je pro Británii lepší z Evropské unie odejít klidně i bez dohody, než se špatnou dohodou, zatímco šéf labouristů Jeremy Corbyn by prý byl k Evropské unii vstřícnější.

Shock YouGov election projection points to hung parliament with Conservatives losing 20 seats https://t.co/Cs7i05Tacg pic.twitter.com/6FPmxVLmhR

— The Times of London (@thetimes) May 30, 2017

Podle YouGov by konzervativci mohli ztratit 30 křesel, které by převzali levicový labouristé. I když byl socialista Corbyn od svého vzestupu do čela nejsilnější opoziční strany často terčem posměchu a kvůli některým svým názorům ho mnozí považovali za nevolitelného, v posledních týdnech jeho popularita roste. Z nedávného televizního vystoupení, kterému se Mayová neúspěšně snažila vyhnout, vyšel podle britských médií díky své přirozenosti a klidu jako vítěz.

Ještě před vyhlášením předčasných voleb vládní konzervativci měli v průzkumech pohodlnou většinu a labouristům hrozila jedna z největších historických porážek. Mayová zřejmě chtěla situace využít a posílit svůj mandát (v posledních volbách ještě nebyla šéfkou strany) před náročným vyjednáváním o brexitu s Bruselem a unijní sedmadvacítkou. Zřejmě kalkulovala také s tím, že se opozice zmítaná spory mezi Corbynem a spíše středovými labouristickými poslanci a elitami nestihne na volby za tak krátkou dobou připravit. 

Podle britských médií však labouristům pomohl hlavně posun Corbyna z radikálních pozic směrem ke středu a částečně i jeho image předem odepisovaného kandidáta, v čemž se lehce podobá Donaldu Trumpovi, který byl také v průběhu předvolební kampaně často terčem mainstreamových médií.

Na politickou nervozitu reaguje oslabením libra, která proti dolaru dopoledne klesá až o 0,6 procenta na 1,2786 GBP/USD. Oslabený šterlink jako tradičně pomáhá londýnskému akciovému indexu FTSE 100, který si připisuje zisky 0,3 procenta.

Zdroj: Reuters, Financial Times

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688