Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.05.2017 19:38:57

Jediná firma, která může porazit Amazon?

Amazon ničí tradiční maloobchody v USA a ve Velké Británii a pravděpodobně se v těchto zemích nezastaví. Seznam jeho obětí roste snad každým dnem a není omezen jen na maloobchod. Jak jsem psal včera, ne vše je na Amazonu úplně dokonalé – to, co je nyní jeho silnou stránkou, se může v budoucnu stát jeho slabostí. Ale to z něj nedělá výjimku, prozatím současný model funguje a žralok loví dál.

Následující graf ukazuje vývoj cen akcií Amazonu, a dvou kamenných, respektive plechových maloobchodních gigantů – Targetu a Wal-Martu. I z něj je jasně zřejmé, kdo má navrch. Ale i to, že ne všechny oběti Amazonu jsou si rovny - ne všechny trpí stejně:

 

Walmart před několika dny potěšil investory svými čtvrtletními čísly, ale za relativně dobrou návratností akcie zobrazenou v grafu stojí i dlouhodobější strategie. Firma se totiž už nějakou dobu vážně zabývá prodejem přes internet. Můžeme to vnímat tak, že se chce přestat bránit na svém vlastním hřišti a radši se přesune k útoku na hřišti Amazonu. Target se naopak zaměřuje zejména na to, jak nejlépe posílit svou obranu a snaží se toho dosáhnout co nejnižšími cenami a zaměřením na prodej potravin. Jenže to zkouší i Walmart, na nějž mimo Amazonu útočí diskonty jako Aldi a Lidl.

Shelly Banjo na stránkách Bloomberg Gadfly tvrdí, že například ve Philadelphii Walmart nabízí průměrný koš zboží za 20 % nižší cenu než jeho konkurence. To jasně ukazuje, že cenová válka nabrala na značných obrátkách. Statistiky pak ukazují, že ceny potravin v USA v meziročním vyjádření klesají již sedmnáct měsíců v řadě. Tržní podíl může tato strategie vítězi cenových válek zachovat, ale kvalita tohoto podílu – jeho potenciál generovat tržby a zisky, ovšem značně utrpí. Přes to vše se nyní Walmart obchoduje s PE ve výši 17,1, což je znatelně nad valuacemi firem jako Target, či The Kroger. Může to skutečně být tím, že investoři považují Walmart za firmu, která by byla schopná vrátit Amazonu jeho úder?

Podobnou situaci, kde proti sobě stojí tradiční firmy proti expandujícím technologickým gigantům, najdeme třeba u automobilek. I zde se můžeme ptát, zda nakonec německé automobilky ustojí tlak firem jako Tesla, či dokonce Apple a Google. Či jim dokonce vrátí úder? Jsou v podobné situaci jako Walmart a pokud mají uspět, musí mít dostatek zdrojů a zároveň ochotu pustit se po hlavě do dosud neprobádaných vod. Jak je na tom se zdroji Walmart?

Walmartu se ve fiskální roce 2017 podařilo navýšit provozní tok hotovosti z 27,3 miliard dolarů na 31,5 miliard dolarů (ovšem zejména díky pohybu pracovního kapitálu). Po investicích mu zůstalo asi 17 miliard dolarů a z nich vrátil asi 14 miliard dolarů akcionářům a o 3 miliardy dolarů snížil dluh. Tohoto vzorce se držel i v předchozích letech – vrátil toho hodně akcionářům, ale ne vše co bylo vyděláno (či dokonce ještě více, jak to činí řada jiných firem). Namísto toho firma soustavně snižuje dluhy – posiluje svou rozvahu. Poměr čistého dluhu k EBITDA tak zde dosahuje hodnot kolem 1,5.

Rozvaha Walmartu je tedy dost silná i díky tomu, že se nenechal strhnout ke krátkozrakému maximalistickému uspokojování dividend a odkupů chtivých akcionářů. Firma by tedy měla být schopná investovat značné částky do onoho útoku na hřišti Amazonu. Otázkou je, zda na to bude dostatečně kreativní a inovativní. A stále proti ní bude stát Amazonka, která má v rozvaze více hotovosti než dluhů a její akcionáři jsou stále naprosto v pohodě s tím, že jim nevyplácí vůbec žádné peníze a o překot expanduje, kam se dá.

Nakonec je tak možné, že to bude remíza, ze které se bude radovat zejména (americký) spotřebitel, ale akcionáři obou firem už tolik ne. Každopádně ale firem, které jsou schopny utkat se s Amazonem jinak, než v partyzánské válce, mnoho není. Walmart mezi ně určitě patří.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688