Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.04.2017 18:59:19

Cyklus, stagnace i trpaslíci uspávají akciového býka

WSJ dnes v jednom ze svých článků tvrdí, že trhy opouští povolební optimismus a namísto něj se vrací k předchozímu rozpoložení, kterému dominovaly úvahy o dlouhodobé stagnaci (secular stagnation Larryho Summerse). O značné iracionalitě a vnitřní nesourodosti oné povolební párty tu píšu od samého počátku, takže by mě vývoj nastíněný ve WSJ nepřekvapil. O jak razantním obratu se ale vlastně bavíme?

Pohled na vývoj cen akcií a indexů na velké změny nepoukazuje. Trhy sice přestaly růst, někde dokonce trochu korigovaly, ale o nějaké prudké změně v jejich uvažování a chování bych z tohoto pohledu nehovořil. Trochu jiný obrázek ale ukazují valuace. V následujícím grafu, o který se s námi štědře dělí pan Yardeni, jsem vyznačil jakousi valuační rezistenci, na kterou od konce roku 2014 naráželo PE indexu SPX. Jednoduše řečeno, ani opakované pokusy nepřinesly růst PE nad hodnotu 17. Podařilo se to až po loňských volbách, kdy se PE vyšplhalo až na hodnotu 18. Tento jeden valuační bod navíc ale trhy v posledních týdnech zase téměř celý ztratily (PE se nyní pohybuje kolem 17,2):

 

Výše uvedené vnímám tak, že na trzích skutečně nastal znatelný posun. Nedá se ale hovořit o tom, že by investoři přepnuli k nějaké skepsi. I ona hodnota kolem 17 je totiž stále růžovými brýlemi, které pustí dovnitř hezké scénáře růstu zisků, nízkého rizika a nízkých sazeb, ale k očím nepustí scénáře horší. Jeden z nich v jedné ze svých posledních analýz vykreslila Danske Bank. Její ekonomové tvrdí, že globální cyklus je nyní na vrcholu (viz první z následujících dvou grafů) a takové vrcholy obvykle přináší korekci akcií (viz graf druhý): 

Pokud dáme výše uvedené dohromady, vyšel by nám poměrně negativní výhled: Strukturální posun zpět směrem k dlouhodobé stagnaci (či přesněji řečeno k obavám z ní) a k tomu cyklická brzda. V tuto chvíli se mi ale nezdá pravděpodobné, že by se začali budit medvědi. Možná se začnou vrtět ve spánku. A býk se k němu dost možná alespoň na čas uloží. Celkově ale platí, že dobře zvládnutá (monetárně a fiskálně) dlouhodobá stagnace není ani zdaleka tím nejhorším, co může akciový trh potkat. 

Sledujme trpaslíky

Na závěr své dnešní úvahy bych rád ještě jednou otočil pozornost čtenáře k prvnímu z dnešních grafů. Mimo valuací indexu SPX 500, který v sobě zahrnuje společnosti velké, v něm jsou ještě vyznačeny valuace menších a malých společností z indexů SPX 400 a 600. Srovnání je to poučné. V první řadě vidíme, že dnešní standard „menší společnosti = vyšší valuace“ platí až někdy od roku 2005. Do té doby byl standardem spíše opak. 

Je to asi dáno měnící se strukturou malých společností (jejich růstovým výhledem), ale asi tu také bude hrát roli dlouhodobě se snižující averze k riziku. I když by zřejmě bylo přesnější hovořit o honbě za vyššími výnosy. Rozdíl mezi nimi se může zdát malý, ale opak je pravdou. Pokles averze k riziku by totiž měl být dán reálnými změnami v ekonomice a na trzích, zatímco honba za vyššími výnosy je spíše záměrným ignorováním rizik, které máme před očima. 

To, že malým společnostem prospívá optimismus mnohem více, než těm větším je zřejmé i z cyklického vývoje po roce 2005. Například roky 2008 a 2016 srazily jejich PE až k PE velkých firem. V časech lepšího výhledu se naopak valuační nůžky rozšiřují. Vývoj (relativních) valuací menších společností tak můžeme vnímat i jako jeden z indikátorů dalších posunů trhu. V současné době ani tento signál nevyznívá pozitivně, protože PE indexů SPX 400 a 600 korigují o něco více, než u indexu SPX 500. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2023Průběh akciového cyklu a trh v roce 2024 Patria (Patria Finance)
21.04.2022Čtvrtá fáze akciového cyklu? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688