Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2016 17:39:27

Summary - Siemens AG, Macy’s Inc, SolarCity Corp a Mylan NV

Evropa:

Siemens AG

Horní linie výsledovky německého Siemens skončila v tomto čtvrtletí těsně pod tržním konsensem. Tržby rostly o 3 % YoY (+5 % YoY bez započtení měnových vplyvů) na 22 mld. EUR s tržními predikcemi posazenými na 22,4 mld. EUR. Ukazatel EBIT zůstal meziročně nezměněn na úrovni 2,45 mld. EUR (tržní konsensus 2,42 mld. EUR). Tržby rostly napříč všemi divizemi kromě industriální automatizace, kterou zpomalila nízká poptávka z těžařských a ropných společností. Na druhou stranu právě divize Power & Gas zaznamenala v absolutním měřítku největší nárůst tržeb (+10 % YoY na 4,5 mld. EUR). Nové objednávky meziročně sklouzly o 14 % na 20,3 mld. EUR z důvodu nižšího objemu velkých objednávek zejména v divizích Power & Gas a Obnovitelné zdroje.

Dobrá spodní linie výsledovky jednoznačně pomohla. Mnohem zajímavější bylo ale oznámení odprodeje divize Healthineers, která vyrábí zdravotnické zařízení. Je pravda, že se jedná o nejprofitabilnější divizi (provozní marže 19,4 %), zároveň ale celý sektor směřuje od základního prodeje vybavení ke komplexnějšímu a integrovanějšímu poskytování zdravotnických služeb. Přesnější detaily prozatím nejsou k dispozici, je však jasné, že se Siemens přesouvá k velko-zakázkovému industriálnímu zboží. Tento sektor je náchylnější na politická rizika, čímž se opět dostáváme k prezidentským volbám v USA, odkud plyne čtvrtina tržeb Siemens. Donald Trump v rámci předvolební kampaně slíbil navýšit výdaje na infrastrukturu, což by pro německého výrobce mohlo v budoucnu představovat nové příležitosti. Z těchto důvodů akcie Siemens skokově rostou o 5 %.


USA:

Mylan NV

Výrobce léčiv Mylan včera po uzavření trhů oznámil výsledky za 3Q16, které byly mírným zklamáním. Tržby ve výši 3,05 mld. USD (+13% YoY) nedotáhly na trhem očekávaných 3,17 mld. USD zejména kvůli nižším prodejům „vlajkové lodi“ EpiPen (generuje 40 % celkových tržeb). Segment generik narostl o téměř 20 % YoY na 2,7 mld. USD (extenzivní růst vyvolaný akvizicí Meda AB), zatímco segment specializovaných léčiv poklesl o 1,5 % YoY na 440 mil. USD. Provozní zisk se tento kvartál propadl do červených čísel, avšak hlavní vinu na tom nese mimosoudní vyrovnání ve výši 465 mil. USD. To bylo zaplaceno v rámci sporu o zvyšování ceny EpiPen, který je kriticky důležitý pro těžké alergiky a v současnosti neexistuje na americkém trhu žádný suplement. Mylan v návaznosti na vyšetřování oznámil brzké zahájení prodeje generické verze EpiPen, která by měla být výrazně levnější, což přispělo ke zmiňovanému poklesu prodeje. Čistý zisk na akcii očištěný o jednorázové položky zakotvil na 1,38 centech (-35 % YoY).

Budoucnost Mylan NV je nejistá hned z několika důvodů. Za první, závislost tržeb Mylan na jednom produktu (EpiPen) přináší velké riziko, v případě, že se na trhu objeví konkurenční produkt. Levnější generikum bude mít podobně negativní dopad, i když nebude tak intenzivní. Druhým faktorem je probíhající přešetřovaní výrobců generických léčiv americkými úřady pro podezření z nekalých praktik ohledně cenotvorby. Mylan je na seznamu podezřelých, nicméně oficiální obvinění zatím nebyla předložena. První předvolání se očekávají ke konci tohoto roku. Posledním (tentokrát pozitivním) faktorem je zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Jeho protikandidátka Hillary Clintonová měla na mušce překopání cenotvorby léčiv a okřesání zisků farmaceutických společností. Její neúspěch je tak pro výrobce výraznou vzpruhou. Prozatím se zdá, že poslední okolnost převážila první dvě, jelikož akcie Mylan NV po včerejším skoku nadále posilují a před otevřením trhů připisují 1,6 %.

SolarCity Corp

Výrobce solárních panelů SolarCity zaknihoval větší než očekávané tržby. Meziroční růst na úrovni 76 % dotáhl tržby na 200 mil. USD s tržním konsensem 167 mil. USD. Instalovaná kapacita byla překvapivě vysoká, konkrétně 187 MW (interní predikce udávali 170 MW) a očekáváných 900 MW instalované kapacity bude na spodní hranici výhledu ze srpna tohoto roku.

Hlavní část byznysu SolarCity spočívá v tom, že zákazník si nechá na svém pozemku vybudovat solární zařízení, jehož vlastníkem zůstává SolarCity a zákazník platí jenom za energii. Tento model je náročný na počáteční náklady, jelikož návratnost výroby je rozprostřena do několika let (náklady na watt energie jsou na hladině 58 centů). To by se do budoucna mohlo změnit, jelikož klesající cena panelů motivuje víc a víc zákazníků ke koupi samotného zařízení. Přímý nákup by měl přesáhnout polovinu tržeb již začátkem dalšího roku. To všechno v případě, že nedojde k slibovanému prudkému obratu zpátky k tradiční výrobě energie, jak sliboval příští prezident USA Donald Trump. Akcie SolarCity po počátečním nárůstu klesají o 4 %.

Příští týden (17. listopadu) proběhne hlasování akcionářů o akvizici společností Tesla Motors.

Macy’s Inc

Retailový prodejce Macy’s vygeneroval tržby ve výši 5,6 mld. USD (-4 % YoY) víceméně v souladu s tržní predikcí. Same-store-sales (tržby z prodejen otevřených déle než 12 měsíců) sklouzly o 3 %. Provozní marže poklesla meziročně o 250 bps na 1,9 % s provozním ziskem na úrovni 107 mil. USD. Čistý zisk na akcii upravený o jednorázové položky se propadl o 70 % YoY na 0,17 USD, což je daleko pod tržním odhadem 0,4 USD. Důvodem jsou zejména vklady do penzijního fondu zaměstnanců.

Macy’s bojuje s rostoucí konkurencí ze strany Amazon a dalších „mladých“ online prodejců. Pro udržení profitability snižuje náklady a snaží se ze svých obchodů dostat dodatečnou hodnotu. Z tohoto důvodu došlo k dohodě s Brookfield Asset Management, který bude hledat způsoby, jak zefektivnit provoz přibližně 50 obchodů Macy’s. Tato zpráva a optimizmus na trhu vynesly akcie Macy’s o 9 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2022Siemens AG – evropský kolos BCM Begin Capital Markets (BCM Begin Capital Markets)
23.02.2021Summary: Kvartální výsledky Macy’s a Home Depot Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688