Novinky ve školství: bez sladkostí a baget, plavání zdarma má odklad

TNBiz, 2.9.2016

Zvyšování platů učitelů

Pracovníci ve školství dostanou přidáno, učitelům se zvedne tarif o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Učitelé s praxí do šesti let by si měli přilepšit zhruba o 1300 , ti s delší praxí o 1500 až 1600 měsíčně. Asistenti pedagogů by měli mít od září o 1340 navíc.

Inkluze

Do praxe vstupuje také povinné začleňování dětí s mentálním či tělesným postižením do klasických tříd. Tzv. inkluzí chce ministerstvo školství dosáhnout toho, aby speciální školy (tzv. praktické) navštěvovaly jen děti, které to skutečně potřebují. Ostatním má pomoci překonat jejich znevýhodnění. Dnes praktické školy navštěvuje asi 18 tisíc dětí. Změna se od září dotkne jen asi 205 žáků. Ti budou mít zdarma nárok na pedagogického asistenta a nejrůznější pomůcky, které jim s výukou pomohou.

Jednotné přijímací zkoušky

Doposud si mohli ředitelé středních škol vybrat, jak u nich budou přijímací zkoušky vypadat, už na jaře 2017 ale budou žáci skládat jednotné zkoušky z češtiny a matematiky. Výjimkou budou umělecké a sportovně zaměřené školy.

Podpora učitelů 

Novela školského zákona se postavila také za učitele. Některým z nich totiž s koncem školního roku nastávaly krušné časy, na dva měsíce museli na úřad práce. Ředitelé jim dávali smlouvu jen na deset měsíců, se začátkem září jim potom úvazek obnovili. To už teď ale nesmí, minimální délku pracovního poměru pro pedagogy stanovuje zákon na dvanáct měsíců.

Hodnocení maturitních prací

Změny se týkají také maturantů, po třech letech totiž budou jejich maturitní slohové práce znovu posuzovat externí hodnotitelé z Cermatu. Podle Cermatu totiž pedagogové ze škol, kteří studenty osobně znali, posuzovali mírně a neobjektivně.

Zápis do školky

Od příštího roku novela zákona zavádí také povinný poslední rok mateřské školy. Znamená to, že děti, ze kterých budou příští rok předškoláci, se musí letos povinně zapsat do školky. Termíny zápisů se ale letos mění, do mateřských škol se uskuteční v březnu, do základních v dubnu. Pokud své dítě přesto nechcete do školky posílat, můžete ho tam vzít na jakési přezkoušení, kdy si učitelé ověří, že je na školu připraveno.

Konec baget a sladkostí

Už v loňském roce měla platit vyhláška, která by ve školách zakazovala prodej nezdravých potravin. Jenže politici a hlavní hygienik se tehdy neshodli na tom, které potraviny patří mezi ty rizikové. To už je ale teď jinak a vyhláška by měla začít platit do tří měsíců. Pak z automatů a bufetů zmizí sladké nápoje, sladkosti či nezdravé bagety s majonézou a tučným masem.

Lesní školky na úrovni těch klasických

Velká změna čeká takzvané lesní školky. Ty dosud stát neuznával a pohlížel na ně jako na zájmové kroužky. Kvůli tomu nedostávaly ani státní příspěvky a byly tak dražší než školky klasické. To by se nyní mělo změnit a lesní školky by nově měly být mnohem dostupnější.
Změny v dalších letech

Novinky ale přinesou i další roky. Právo na místo ve školce budou mít od roku 2017 ze zákona čtyřleté děti, od roku 2018 pak i ty tříleté. Dvouletým dětem stát místo ve školkách zaručí od roku 2020. V tomtéž školním roce by studenti nově měli povinnost skládat maturitu z matematiky.

Pro letošní rok se počítalo také s tím, že stát bude dětem platiti kurzy plavání ve škole, a to včetně dojíždění na bazén. Ministerstvo školství tak chtělo motivovat děti k tomu, aby více sportovaly. K tomu ale nedošlo, novinka by měla začít platit až od příštího školního roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky