Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.08.2016 09:23:33

Rozbřesk – Ifo se po brexitu znovu vzpamatuje


Po včerejší nadílce ukazatelů PMI dnes přichází na řadu neméně sledovaný číslo za Německo, a sice Ifo. Vzhledem k tomu, jak je populární a jak dobře dokáže indikovat směr německé ekonomiky, je velmi pravděpodobné, že jeho výsledek neunikne pozornosti ani finančních trhů. Ty si v poslední době už zvykly na panující pozitivní očekávání a případná horší čísla „připisují“ na list argumentů, proč by měla ECB prodloužit svoje velkorysé QE a dále tak prodlužovat období záporných výnosů u kvalitních dluhopisů. Sem se dá zařadit indikované snižování cen výrobců v eurozóně vyplývající z PMI, nicméně dnešní Ifo by vzhledem k očekávanému slušnému výsledku mělo vyznívat přesně opačně. Červencové Ifo sice až tak neoslnilo, ale přesto jeho úroveň byla poměrně silná, a to jak z pohledu aktuálního hodnocení situace firem, tak jejich dalšího očekávání. Minulé zklamání šlo navíc připsat i v té době aktuálním obavám z brexitu, které se, jak se zdá z dalších měkkých a dokonce i prvních tvrdých dat, jaksi nematerializuje. A nakonec vlastně ani v samotné Británii. Realita prozatím naplňuje očekávání těch, kteří přicházeli s po-brexitovými tragickými scénáři, a tak i Ifo by se mohlo z prvního drobného „šoku“ otřepat. Zvlášť, když německým firmám rostou zakázky, narážejí na své výrobní kapacity a potýkají se s nedostatkem zaměstnanců. Ifo by tedy mělo spíše potěšit a tak trochu i pomoci euru, což nejspíše zase nepotěší ECB, která by asi raději viděla euro slabší.

Ifo nejspíše potvrdí dobrou kondici německé ekonomiky směrující díky exportu a domácí poptávce nahoru, zatímco další velké ekonomiky eurozóny stále vyhlížejí, jakým směrem se vlastně vydat, zatímco ECB stále ve velkém tiskne nová eura, vlády žijí povětšinou permanentně na dluh a ekonomický růst zůstává, řekněme, symbolický. Nakonec se přece jen ovšem začínají hýbat pomyslné ledy i ve druhé největší ekonomice. Podnikatelská důvěra ve Francii by se dnes rovněž mohla blýsknout dobrým výsledkem. A zda příjemně překvapí i čísla z dalších velkých shodou okolností předlužených zemí eurozóny teprve uvidíme. Na jejich rostoucí závislosti na euro-kapačkách od ECB to však nic nejspíše nezmění.

Forex

Forint se po zasedání MNB zabydlel pod hladinou 310 a zlotý se naopak nemůže dostat pod úroveň 4,30. Nepomohla mu k tomu včera ani data z trhu práce, když míra nezaměstnanosti v Polsku v červenci poklesla na nejnižší úroveň od roku 1991!

Dnešní kalendář očekávaných událostí je ve střední Evropě zcela prázdný a tak se pozornost může upřít zcela do zahraniční, kde bude zajímavé jak německé Ifo, tak americká data (durables).

Dolar včera bez vážnějších důvodů zpevnil a tak se eurodolar dostal bezpečně pod hladinu 1,13.
Volatilita by měla vzrůst dnes, kdy přijdou na pořad důležitá data jak v eurozóně, tak především v USA. Nejprve v eurozóně bude zveřejněn index německé podnikatelské nálady Ifo, přičemž trh již ví, že indexy PMI nedopadly v eurozóně vůbec špatně. Odpoledne však přijdou na pořad velmi důležité údaje o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červenec. Jde o údaj indikující investiční aktivitu, která byla v předchozím kvartále velmi nízká, takže jak Fed, tak pochopitelně trhy se na toto číslo zaměří. Pokud toto jinak velmi volatilní číslo bude blízko konsensu, sázky na zářijové zvýšení sazeb Fedu (prozatím jen 28 % pravděpodobnost podle futures) a dolar mohou dále zpevnit.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688