Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.08.2016 23:48:18

12. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy zahájily páteční seanci zhruba 0,2% poklesem, během hodiny a půl se ale dostaly k nule. Poté ovšem na trh dorazila zpráva, podle které v USA v červenci nečekaně ustal růst maloobchodních tržeb, a všechny tři hlavní indexy zamířily opět dolů. V polovině seance však přišel ještě jeden obrat, který pomohl indexům Dow a S&P 500 část ztrát smazat a index Nasdaq dokonce dostal nad nulu.

Dow nakonec oslabil o 0,2 % na 18 576,47 bodu a širší S&P 500 klesl o 0,08 % na 2 184,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,09 % a skončil na novém zavíracím maximu 5 232,90 bodu. Index volatility VIX se snížil o 1,11 % na 11,55 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o zhruba pět bazických bodů na 1,507 %.

V červených číslech skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvýrazněji klesl sektor základních materiálů, nad nulou se udržely energetický sektor a odvětví necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (12. srpna 2016)
Americké akcie (12. srpna 2016)Zdroj: Google

Za celý uplynulý týden Dow posílil o 0,18 %, S&P 500 přidal 0,05 % a Nasdaq Composite vzrostl o 0,23 %.

Americké akcie (týden do 12. srpna 2016)
Americké akcie (týden do 12. srpna 2016)Zdroj: Google

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že tržby maloobchodních prodejců se v červenci proti předchozímu měsíci nezměnily. Analytici přitom odhadovali, že se proti červnu zvýšily o 0,4 %. Údaje signalizují slabší spotřebitelské výdaje, které byly ve druhém čtvrtletí hlavním motorem hospodářského růstu.

"Pokud se podíváme na ceny výrobců a maloobchodní tržby, je takřka jisté, že zvýšení úrokových sazeb v letošním roce už jednoduše není ve hře," tvrdí Tom di Galoma, výkonný ředitel Seaport Global Holdings. "Maloobchodní tržby bez započtení prodejů aut byly ještě slabší," upozorňuje Naeem Aslam, hlavní tržní analytik Think Markets, a dodává, že zpráva by tak mohla podkopat vyhlídky na zrychlení růstu americké ekonomiky ve třetím kvartálu. Bez započtení prodejů aut tržby maloobchodních prodejců meziměsíčně klesly o 0,3 %, čekal se přitom 0,2% růst po 0,9% zvýšení v červnu (revidováno z +0,7 %).

"Trh byl docela rozjetý a řekl bych, že v posledních dnech sám sebe předběhl. Podle mě jsme svědky klasického předvíkendového vybírání zisků," uvedl Mark Luschini, hlavní investiční stratég ve společnosti Janney Montgomery Scott. O vybírání zisků po silné čtvrteční seanci hovoří také Jack Ablin, hlavní investiční šéf BMO Private Bank, i když zároveň připouští, že svoji roli mohla sehrát právě i slabá zpráva o červencových tržbách maloobchodních prodejců.

V indexu Dow se v závěru týdne nedařilo například akciím chemické firmy DuPont (-1,93 %), počítačového obra IBM (-0,97 %), zábavní společnosti Walt Disney (-0,95 %) nebo softwarového vývojáře Microsoft (-0,62 %). V plusu naopak uzavřely cenné papíry ropného podniku ExxonMobil (+1,3 %), energetické firmy Chevron (+0,75 %), světově největšího výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+0,64 %) či výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,36 %).

Akcie maloobchodního prodejce J.C. Penney (+6,14 %) zpevnily o více než šest procent poté, co společnost před začátkem obchodování vykázala menší než očekávanou čtvrtletní ztrátu. Tržby byly sice mírně pod odhady analytiků, to ale nákupní apetit investorů zkazit nedokázalo.

Výrazně po zveřejnění hospodářských výsledků poskočily rovněž akcie provozovatele obchodních domů Nordstrom (+8,03 %). Firma vykázala tržby nad odhady a zlepšila výhled zisku za celý letošní rok. Dosud firma odhadovala, že za celý letošní rok vykáže zisk 2,50 až 2,70 USD na akcii, nyní pásmo upravila na 2,60 až 2,75 USD.

Vydařenou seanci za sebou mají i akcie společnosti Silicon Graphics International (+28,6 %). Nahoru titul vytlačila zpráva, že firmě poskytovatel technologických služeb a vývojář softwaru Hewlett Packard Enterprise (+0,51 %) nabídl převzetí za 275 milionů USD (za jednu akcii nabízí 7,75 USD v hotovosti). Hewlett Packard Enterprise uvedla, že by jí akvizice pomohla upevnit pozici v oblasti analýzy big data.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Růst maloobchodních tržeb ve Spojených státech se v červenci překvapivě zastavil.Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že tržby zůstaly meziměsíčně beze změny, ačkoliv analytici počítali s jejich nárůstem o 0,4 %.
  • Index výrobních cen v červenci meziročně klesl o 0,2 % (odhad: +0,2 %, červen: +0,3 %), meziměsíčně se se snížil o 0,4 % (odhad: +0,1 %, červen: +0,5 %). Bez započtení potravin a energií ceny výrobců meziročně stouply o 0,7 % (odhad: +1,2 %, červen: +1,3 %) a meziměsíčně se snížily o 0,3 % (odhad: +0,2 %, červen: +0,4 %).
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity dosáhl v srpnu podle předběžných dat 90,4 bodu (odhad: 91,5 bodu, červenec: 90 bodů).
  • Podnikové zásoby v červnu meziměsíčně stouply o 0,2 % (odhad: +0,1 %, květen: +0,2 %).
  • Japonská automobilka Toyota Motor se rozhodla svolat ve Spojených státech potřetí ke kontrole 337 000 vozidel, včetně starších modelů sportovně užitkových aut Toyota RAV4 a sedanů Lexus HS250h. Důvodem jsou vracející se problémy u zadních náprav.
  • Mediální magnát Rupert Murdoch jmenoval nové vedení americké televizní stanice Fox News. Dosavadního šéfa Rogera Ailese, který odstoupil v červenci poté, co byl obviněn ze sexuálního obtěžování, střídají nynější generální ředitel Fox Television Stations Jack Abernethy a viceprezident Bill Shine, jeden z vysoce postavených náměstků Ailese. Jmenování platí s okamžitou účinností.
  • Hedgeový fond Appaloosa Management Davida Teppera v prvním čtvrtletí koupil 1,6 milionu akcií Facebooku za 185 milionů USD (0,07 % společnosti), 2,9 milionů akcií 21st Century Fox za 82 milionů USD a podíl v Bank of America za 94 milionů USD.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v USA se v uplynulém týdnu zvýšil o 15 na 396, nejvyšší úroveň od týdne do26. února. V minulém týdnu stoupl o sedm na 381, nejvyšší úroveň od týdne do 18. března. Počet aktivních vrtů pro těžbu plynu stoupl o dva na 83.

Výsledková sezóna:

  • Výsledky J.C. Penney ve 2Q: Upravená ztráta na akcii 0,05 USD (odhad: -0,14 USD), provozní ztráta na akcii 0,18 USD (loni: +0,38 USD).
  • Výsledky Nordstrom v 2Q: Upravený zisk na akcii 0,67 USD (meziročně -45 %, odhad: 0,56 USD), tržby 3,65 miliardy USD (meziročně -1,4 %, odhad: 3,68 miliardy USD).

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování najdete na Investičním webu.


S&P 500: Sektory v hlavní roliS&P 500: Sektory v hlavní roli 

Synonymem amerických burz je index S&P 500 zahrnující akcie půl tisíce amerických firem s největší tržní kapitalizací, s nimiž se obchoduje na NYSE nebo na Nasdaqu. Všichni vědí, že S&P 500 zahrnuje například cenné papíry Applu, Chevronu nebo Microsoftu. Již méně se však ví, že prakticky polovinu váhy tohoto benchmarku zastupují pouze tři sektory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688