Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.07.2016 06:15:41

Superrychlý internet namísto síťové neutrality, žádají největší evropští operátoři

Sedmnáct evropských telekomunikačních operátorů slibuje do roku 2020 superrychlý internet alespoň v jednom městě každého členského státu EU. Po úřadech však žádají zmírnění přísných pravidel pro síťovou neutralitu.

Největší evropští telekomunikační operátoři podepsali prohlášení, ve kterém slibují, že do roku 2020 bude mít nejméně jedno město v každé členské zemi Evropské unie superrychlý internet. Jedná se o 5G bezdrátovou síť, která bude schopna zaručit rychlost až 10 gigabitů za sekundu. Pod manifestem najdeme mezi jinými podpisy šéfů British Telecom, Telecom Italia, Deutsche Telekom nebo Vodafone.

Superrychlost ano, ale…

Podle listu Financial Times však výměnou za investice do superrychlé bezdrátové sítě operátoři požadují, aby došlo ke zmírnění striktních a kontroverzních pravidel Evropské unie, upravujících síťovou neutralitu. Princip internetové neutrality zabraňuje poskytovatelům internetu zvýhodňování nebo naopak zpomalování či blokování přístupu na vybrané internetové stránky nebo k vybranému obsahu.

Přístup k superrychlé síti s potenciální rychlostí 10 gigabitů za sekundu je považován za klíčový pro rozvoj nových odvětví, jako například samořiditelných automobilů. Šéfové telekomunikačních firem upozorňují, že o autonomních vozech si budeme moci nechat jen zdát, pokud Evropská unie nepřehodnotí současná pravidla telekomunikačního trhu.

Nová striktní pravidla internetové neutrality jsou zdrojem rozmíšek mezi telekomunikačními operátory, internetovými aktivisty a poskytovateli obsahu jako je například Netflix. Telekomunikační obři argumentují, že současné regule dusí investice do sektoru a příliš omezují rozvoj nových služeb. Naproti tomu zastánci internetové neutrality aktuální stav podporují jako garanci, že internet zůstane otevřený bez možnosti, aby poskytovatelé byli současně cenzory síťového obsahu.

„Telekomunikační sektor varuje, že dnes platné směrnice upravující síťovou neutralitu vytvářejí velkou nejistotu kolem návratnosti investic do 5G sítí,“ stojí v prohlášení. Investice proto budou velmi pravděpodobně pozdrženy, dokud regulátoři nezmění svůj přístup k inovacím.“ Zástupci sektoru také požadují, aby došlo k narovnání podmínek na trhu. Podle nich je spravedlivé, aby se na komunikační aplikace jako WhatsApp či Skype vztahovaly stejné regulace jako na jakékoli jiné telekomunikační služby.

Operátoři si protiřečí

Nizozemská liberální poslankyně Evropského parlamentu Marietje Schaakeová, která se na legislativě pro internetovou neutralitu podílela, řekla, že telekomunikační společnosti si protiřečí. „Na jedné straně chtějí narovnat pravidla telekomunikačního trhu a na straně druhé říkají, abychom je v případě superrychlého internetu legislativně zvýhodnili,“ namítá europoslankyně.

Rostoucí využívání dat umožní, aby operátoři investice do sektoru zvyšovali, aniž by muselo docházet k uvolnění regulačních požadavků. „Telekomunikační společnosti se posouvají směrem k poskytování internetového připojení, takže z širšího využití dat svými zákazníky budou také profitovat,“ je přesvědčena Schaakeová. „Přesun od používání telefonie – tedy klasického volání a posílání sms zpráv – směrem k internetové hlasové komunikaci je evidentní. A právě proto, aby se on-line komunikace dále rozvíjela, je zachování internetové neutrality nezbytné,“ zdůraznila členka Evropského parlamentu.

Brusel se pravidly telekomunikačního trhu bude zabývat znovu letos na podzim. Cílem samozřejmě je, aby do sektoru investice proudily současně se zachováním nízkých cen pro koncové uživatele. Evropská komise však v minulých měsících operátory nepotěšila svým striktním postojem vůči fúzím. Podle ní by na každém relevantním trhu měly zůstat přinejmenším čtyři společnosti, což má zajistit dostatečně soutěžní prostředí.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688