Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.06.2016 02:13:23

7. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý vesměs pokračovaly v mírném růstu a širší index S&P 500 se opět přiblížil své rekordní hodnotě. Růst podpořil vzestup cen ropy na nová letošní maxima. Trh navíc stále těžil z pondělního vyjádření šéfky americké centrální banky Janet Yellenové.

Dow posílil o 0,1 % na 17 938,28 bodu a S&P 500 přidal 0,13 % na 2 112,13 bodu, zatímco Nasdaq Composite oslabil o 0,14 % na 4 961,75 bodu. Zavírací maximum S&P 500 z 21. května 2015 je 2 130,82 bodu a historického maxima index dosáhl 20. května 2015, když vystoupal na 2 134,72 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,93 % na 14,05 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,7108 %.

V plusu skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo energetickému odvětví a telekomunikačnímu sektoru, pod nulou skončily sektor základních materiálů a odvětví zdravotní péče.

Janet Yellenová v pondělí i přes poslední špatné zprávy z trhu práce vyjádřila důvěru v americkou ekonomiku a potvrdila, že Fed hodlá pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Nenaznačila ale, kdy tak učiní, což podpořilo spekulace, že v nejbližších měsících to nebude.

Americké akcie (7. června 2016)
Americké akcie (7. června 2016)Zdroj: Google

Akcie módního domu Ralph Lauren (-2,36 %) odepsaly v úterý více než dvě procenta poté, co firma oznámila, že plánuje restrukturalizaci a vyhradí si na ni 400 milionů dolarů. Společnost chce tímto krokem zvýšit svoji ziskovost.

Přes procento odepsaly akcie Goldman Sachs (-1,2 %). Část investorů cenné papíry banky prodávala poté, co se na trhu objevila informace, že americké úřady vyšetřují, zda společnost neporušila zákon, když neupozornila na podezřelou transakci malajsijského státního investičního fondu 1Malaysia Development. Zprávu přinesl list The Wall Street Journal.

Téměř 13 % ztratily akcie biotechnologické firmy Biogen (-12,76 %). Cenné papíry srážela zpráva, že společnost neuspěla v testech svého léku na roztroušenou sklerózu.

Akcie přepravní společnosti FedEx (+0,96 %) naopak zhruba o procento posílily po pondělní zprávě, že firma zvýší čtvrtletní dividendu z 25 centů o 60 % na 40 centů.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie energetické firmy Chevron (+2,13 %), mobilního operátora Verizon Communications (+2,05 %) a ropného podniku ExxonMobil (+1,53 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,38 %) či zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (-0,88 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Hillary Clintonová má po vítězství v primárkách na Portoriku dost hlasů delegátů k získání nominace pro účast v listopadovém boji o Bílý dům. Clintonová na Portoriku získala 36 vázaných delegátů, Bernie Sanders pouze 24. Podle agentury AP tak má Clintonová potřebných 2 383 hlasů, tedy nadpoloviční většinu hlasů všech delegátů, kteří budou o nominaci demokratického kandidáta na post amerického prezidenta rozhodovat v červenci.
  • Americký mobilní operátor T-Mobile US se rozhodl udělat ze svých zákazníků také své akcionáře. Každému zákazníkovi, který má smlouvu a platí za služby na měsíční bázi, chce firma nabídnout jednu akcii zdarma.
  • Carl Icahn navýšil svůj podíl ve společnosti Hertz na 15,24 % z 14,34 %.
  • Společnost Ralph Lauren plánuje restrukturalizaci, vyhradí si na ni 400 milionů dolarů.

Výsledková sezóna:

  • Farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals v úterý před zahájením obchodování zveřejnila hospodářské výsledky za první kvartál a výhled na celý rok.Její tržby sice vzrostly na 2,37 miliardy dolarů z 2,17 miliardy dolarů o rok dříve, očekávání analytiků (2,38 miliardy dolarů) ale nenaplnily. Trh zklamal i zisk - upravený zisk na akcii dosáhl jen 1,27 dolaru, trh vyhlížel 1,37 dolaru. Bez očištění firma vykázala čistou ztrátu ve výši 373,7 milionu dolarů po 97,7 milionu dolarů v předchozím roce.

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Buran s tupé, nebo první žena? Hledá se lepší volba pro akcieBuran s tupé, nebo první žena? Hledá se lepší volba pro akcie 

Ačkoli by se mohlo zdát, že jsou republikáni pro podnikatelské prostředí výhodnější volbou, historie poměrně jasně říká, že demokratický prezident je pro ekonomiku i akciové trhy v USA mnohem příznivější alternativou. Ta samá historie však již několikrát ukázala, že se na ni při jakýchkoli prognózách zkrátka nelze spolehnout.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688