Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  24.03.2016 17:14:38

Zkušenosti členských států s fungováním bankovní unie


Úřad vlády připravil diskusní materiál, který se zabývá dosavadními zkušenostmi členských států EU s fungováním bankovní unie. Cílem materiálu je přispět do diskuse o vstupu ČR do bankovní unie. Materiál byl zpracován souběžně s přípravou aktualizované verze studie Ministerstva financí o možných dopadech přistoupení či nepřistoupení ČR do bankovní unie.

Záměrem materiálu je zmapovat první postřehy členských států plynoucí z jejich zapojení do bankovní unie, především do jednotného mechanismu dohledu (jako jediného plně funkčního pilíře bankovní unie ke konci roku 2015, kdy byly informace shromažďovány) a současně zjistit pozice nečlenských zemí eurozóny k jejich potenciální účasti v projektu. Vzhledem k tomu, že struktura bankovního trhu v EU je značně diverzifikovaná a každá země má svá specifika, která formují její zájmy a preference, bylo snahou zaměřit se při zpracování materiálu především na ty země, jejichž bankovní trhy jsou strukturálně či z hlediska propojenosti nejbližší trhu ČR.

Z hodnocení členských států mimo jiné vyplývá, že v rámci jednotného mechanismu dohledu dosud zaznamenaly řadu pozitivních zkušeností. Evropská centrální banka převzala své pravomoci a systém je navzdory krátké době od uvedení do praxe plně funkční a již nyní má konkrétní pozitivní dopady na přístup k výkonu dohledu nejvýznamnějších úvěrových institucí v eurozóně. S fungováním jsou nicméně spojeny i některé problémy spočívající zejména v komplexním institucionálním rámci a požadavcích, které z účasti na něm vyplývají.

Postoj zemí stojících mimo eurozónu je do velké míry ovlivněn jejich aktuální politickou situací a také obavami o rizika vyplývající z jejich nerovného postavení v rámci projektu. Některými z těchto obav se proto materiál zabývá blíže a komentuje jejich praktické aspekty.

Závěry dokumentu budou rovněž zohledněny v aktualizované Studii o možných dopadech členství ČR v bankovní unii, která by měla být předložena vládě do konce dubna tohoto roku.  U této příležitosti rovněž Úřad vlády pořádá v polovině dubna kulatý stůl, na kterém bude téma bankovní unie ve vztahu k ČR rovněž diskutováno za účasti expertů státní správy, soukromé a akademické sféry.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688