Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.11.2015 09:30:42

Americký trh práce hýbe asijskými akciemi

Americký Bureau of Labor Statistics (BLS) dnes zveřejní, jak je na tom tamní trh práce. Asijskými akciemi hnula pozitivní očekávání.

Dnes v odpoledních hodinách přijde ze Spojených států zpráva úřadu Bureau of Labor Statistics o vývoji zaměstnanosti v měsíci říjnu. Podle včerejšího vývoje akciových trhů ve světě lze vyčíst, že asijští investoři jsou optimističtější, než ti američtí. Většina asijských trhů totiž včera posilovala. Nejvíce posílily akcie v Číně, kde index šanghajské burzy přidal téměř 2 procenta. O něco nižší přírůstek pak zaznamenaly burzy v Hong Kongu a Tokiu. Naproti tomu americké trhy byly mírně nervózní, Nasdaq oslabil o 0,29 % a Dow Jones prakticky stagnoval (-0,02 %).

Analytici podle agentury Bloomberg očekávají, že BLS dnes oznámí nárůst počtu zaměstnaných za měsíc říjen v objemu 185 tisíc. V září se zaměstnanost zvýšila o 190 tisíc, což zůstalo pod původními odhady. Již ve středu zveřejnila společnost ADP (Automatic Data Processing), zabývající se službami na trhu práce, Národní zprávu o zaměstnanosti. Z ní vyplývá, že zaměstnanost se v USA v měsíci říjnu zvýšila o 182 tisíc zaměstnanců v soukromém sektoru, což je víceméně v souladu s odhady.

Celou polovinu obstaraly firmy do 50 zaměstnanců, dalších 63 tisíc pak společnosti od 50 do 500 zaměstnanců. Z hlediska sektorů národního hospodářství celých 86 % připadalo na služby. Největší nárůst zaměstnanosti byl zaznamenán ve stavebnictví, obchodě, dopravě a síťových odvětvích – celkem 70 tisíc nových zaměstnanců.

Data o vývoji zaměstnanosti je však nutné vnímat v kontextu s vývojem žádostí o podpory v nezaměstnanosti. Jejich počet se v říjnu zvýšil o 276 tisíc, což je mírně nad konsensem trhů. Přesto však počet Američanů bez práce ke konci října činil 2,163 milionů. To je nejnižší hodnota od listopadu 2000.

Jaká čísla tedy dnes BLS zveřejní? Z Národní zprávy o zaměstnanosti společnosti ADP vyplývá, že jejich data se od dat BLS příliš neliší. Tím pádem lze očekávat, že Bureau of Labor Statistics jen potvrdí to, co již oznámila ADP. Historická data ukazují, že minimálně od roku 2011 se vývoj počtu nových zaměstnanců v soukromém sektoru pohybuje na úrovni kolem 200 tisíc lidí měsíčně, což odpovídá úrovním z období 2004 až 2006. Doufejme tedy, že nejde o symptom nějaké další ekonomické recese.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688