Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  21.08.2015 17:32:44

Co trhy čeká příští týden

Uplynulý týden se investoři zaměřili opětovně na dění v Číně a na Řecko. Čína oznámila, že skončí s podporou tamního akciového trhu, což bylo negativně přijato investory, kteří mohutně vybírali své pozice po dřívějších podpůrných krocích ze strany vlády. Šanghajský index odepsal za týden 11,5 % a dostal se na úrovně z července, kdy stát začal akciový trh podporovat. Negativní informace z Číny byly hlavním důvodem pro negativní vývoj na světových trzích. Řecko dle očekávání získalo podporu pro třetí záchranný balík a hned jej začalo využívat pro splátku do ECB. Ihned poté oznámil svou rezignaci současný premiér Tsipras a očekávají se předčasné volby s předběžným termínem 20. září. Sice se o podobném kroku hovořilo, ale i tak je to mírně nepříznivé vzhledem k tomu, že opětovně vzniká riziko nepředvídatelné události, i když s menší pravděpodobností. Domácí index PX zakončil týden na 992 bodech, což znamenalo pokles o 3,2 % t/t. 

Z domácích zpráv jsme nadále sledovali domácí výsledkovou sezónu. Philip Morris ČR zveřejnil ve středu lepší než očekávané nekonsolidované výsledky a již dle nového provozního modelu. Provozní zisk EIBTDA meziročně vzrostl o 22,6 % na 1,9 mld. , což překonalo náš odhad 1,76 mld. . S lepším provozem i anualizovaný čistý zisk na akcii s 1000 (+24,7 % r/r) byl lepší než očekávání 916 . To dává solidní základ pro pokračování silné dividendy. Titul zakončil týden na 10900 (+1,9 % t/t).  

Ve čtvrtek zveřejnilo výsledky NWR. Samotná čísla byla lehce lepší než očekávání trhu s provozním ziskem EBITDA ve výši 5,1 (-24,5 % r/r) vs. oček. 4,9 mil. EUR. Společnosti se podařilo zastavit prudký pokles hotovosti, což ji prozatím udrží nad prolomením kovenantů (podmínek dluhopisu). Nicméně sama společnost uvedla, že pokud se nezlepší trh s koksovatelným uhlím, tak společnosti dojde hotovost v 2-3Q16. Akcie zakončila páteční seanci na 0,2 (-4,8 % t/t).

Rovněž ve čtvrtek Stock Spirits oznámil za první pololetí roku meziroční propad tržeb o 22 % na 108 mil. EUR. EBITDA pak poklesla dokonce o více jak 60 % na 10,8 mil. EUR. Podle managementu se ve druhém čtvrtletí prodeje v Polsku výrazně zlepšily oproti velmi slabému 1Q. Výsledky na ostatních trzích kromě Polska se vyvíjejí v souladu s očekáváním společnosti. Dividenda za první polovinu roku zůstala na stejné úrovni jak loni (1,25 centu). Za celý rok 2015 management očekává EBITDA v rozmezí 60 – 68 mil. EUR (oček. 66 mil. EUR). Titul zakončil týden na 73,7 (+2,9 % t/t).

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Fortuna (-9,4 %; 62,8 ). Investoři negativně vnímají současné změny ve společnosti. Současně se ukazují první odhady na výsledky v příštím týdnu a ty rovněž nehovoří o zlepšení. Ba naopak očekávají se poměrně slabá čísla, která nepomáhají sentimentu na tento titul. Naopak nejvíce rostoucí akcií byla O2 CR (+3,2 % na 163,5 ). Po zveřejněných výsledcích a pro nás překvapivém výsledku především na provozní úrovni je vidět vytrvalý nákupní zájem. Ten neutichal ani v minulém týdnu a za slušných objemů se titul vydal dále výše. 

Příští týden se investoři nadále zaměří na Čínu vzhledem k tomu, že na programu nejsou významnější milníky. Další propady na tamním akciovém trhu mohou působit negativně na celé finanční trhy. Naopak případné operativní kroky čínské vlády či centrální banky mohou napomoci trh opětovně stabilizovat. Nicméně v tomto případě jsme spíše opatrní vzhledem k tomu, že se čínská vláda nedávno rozhodla ukončit stabilizaci trhu. Vzhledem k našemu obezřetnému pohledu se domníváme, že čínský tlak zřejmě nepoleví, a proto očekáváme pokračující negativní náladu. 

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý zveřejní výsledky VIG. Očekáváme 7% pokles čistého zisku na 88 mil. EUR a to především díky snížení výnosů z investic vzhledem k nízkým úrovním výnosů na státních dluhopisech. Od výsledků nečekáme žádné překvapení a mohly by tedy snížit nervozitu, která aktuálně na titulu panuje. 

Ve čtvrtek zveřejní výsledky Pegas, Fortuna a PLG. Očekáváme, že Pegas zveřejní EBITDU 8,9 mil. EUR (-10 % r/r) a zřejmě zopakuje svůj výhled i když pravděpodobně na spodní úrovni původního rozpětí vzhledem k dosavadním výsledkům a situaci na poli základní suroviny (polymerů).

Fortuna zřejmě zveřejní pokračování nepříznivého trendu i ve 2Q15. Očekáváme 61% r/r propad provozního zisku EBITDA na 2,2 mil. EUR. Dosavadní z našeho pohledu ne zrovna vhodné změny v managementu mohou být nadále podpořeny horšími zveřejněnými výsledky.

PLG pravděpodobně zveřejní za 1H15 provozní zisk EBITDA ve výši 118 mil. (-2,6 % r/r). Nicméně 1H14 bylo jednorázově pozitivně ovlivněno mimořádnou položkou prodeje pohledávek. Očekáváme, že samotná čísla jsou neutrální. Trh se zaměří na informace ohledně potenciální transakce změny akcionářů společnosti. 

Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na úterní spotřebitelskou důvěru (oček. 93 po 90,9 bodech), středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. -0,4 po +3,4 % m/m), čtvrteční druhý odhad HDP za 2Q (oček. +3,2 po +2,3 % q/q) a páteční spotřebitelský sentiment dle univerzity Michigan (oček. 93,2 po 92,9 bodu). V Německu se zaměříme na úterní indexy IFO, kde se očekává velmi mírný pokles.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688